Borba protiv rodno zasnovanog nasilja glavni prioritet, zaključak panel diskusije u Zenici

EU info centar je u Zenici organizovao panel diskusiju povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 25. novembra i kao doprinos kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja na kojoj su sudjelovali Nj.E. Edward Ferguson, britanski ambasador i Nj.E. Anders Hagelberg, švedski ambasador.

Ovom prilikom Nj.E. Edward Ferguson, britanski ambasador, podsjetio je da globalno jedna od tri žene pretrpi nasilje ili seksualno zlostavljanje tokom svog života.

„Kao ocu dvije male djevojčice, ta spoznaja je užasavajuća. Uz to, žrtve nasilja ili seksualnog zlostavljanja se prečesto suočavaju sa dodatnom patnjom, jer, iako nisu uradile ništa pogrešno, njihove porodice i zajednice se prema njima odnose sa sumnjom, ne dolaze do zadovoljenja pravde i, kada im je najviše potrebna, podrška im bude uskraćena“, rekao je ambasador Ferguson.

Također je naglasio i probleme s kojima se žrtve suočavaju u svakodnevnom životu. „Britanska vlada radi u cijelom svijetu na zaustavljanju nasilja, posebno seksualnog, usmjerenog protiv žena i djevojčica. Mi pomažemo da se poboljšaju javne službe i da se bori protiv stigme koja se tako nepravično veže za preživjele. Seksualno nasilje se može desiti bilo kome, bez obzira na etničku pripadnost, spol ili društveni status. I mi svi, ne samo političari ili dužnosnici, nego i porodice i prijatelji, imamo obavezu da ponudimo naše suosjećanje i podršku onima koji su nevine žrtve nasilja“, zaključio je ambasador Ferguson.

Nj.E. Anders Hagelberg, ambasador Švedske naglasio je ravnopravnost spolova kao jedan od glavnih prioriteta Švedske vlade i njene vanjske politike.

„Radi se o potrebi svih nas da zaustavimo nasilje koje muškarci čine nad ženama, koje je jednako u BiH i Švedskoj, kao i u svim drugim dijelovima svijeta. Oko 35 posto žena u svijetu, a u nekom zemljama i do 70 posto je preživjelo neki vid nasilja, koja se odnosi na njihovu spolnu pripadnost. To su situacije koje moramo iskorijeniti i mislim da ovo pitanje zaslužuje sav naš napor“, rekao je ambasador Hagelberg.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice pozvao je učesnike diskusije da vrijednosti istaknute tokom diskusije primjenjuju u svakodnevnom životu.

Beti Čolak, učesnica u ovoj tematskoj diskusiji naglasila je da samo široka rasprava može pomoći u rješavanju ovog globalnog problema. „Važno je da se podigne glas o ovom pitanju, ne samo da se spriječi buduće nasilje, već i da pružimo podršku svim žrtvama rodno zasnovanog nasilja“, kazala je Čolak.

Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja je vrijeme za podsticanje akcija za okončanje nasilja nad ženama i djevojkama širom svijeta. Ovogodišnja tema kampanje je: „Obojite svijet u narandžasto: Prikupljanje novca za okončanje nasilja nad ženama”.

Europa.ba