25 godina EU programa MEDIA: nastavak uspješne potpore audiovizualnom stvaralaštvu

1.prosinac 2016. godine

U Bruxellesu se danas i sutra sastaju stotine vrhunskih filmskih stvaratelja, predstavnika filmske industrije i tvoraca politika kako bi raspravljali o budućim izazovima i mogućnostima audiovizualnog sektora u Europi, a jedna je od tema budućnost EU-ova programa MEDIA, koji ove godine obilježava svoju 25. godišnjicu.

Andrus Ansip, potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište, kazao je: Zahvaljujući programu MEDIA europski su filmovi prešli granice i postali dostupni novoj publici u kinima, na festivalima, u školama i na internetu. Trebamo nastaviti graditi na ovom uspjehu te osigurati da građani Europe, a osobito mlada digitalna generacija, imaju pristup širokoj i raznolikoj legalnoj ponudi audiovizualnih sadržaja. To ide ruku pod ruku s našim naporima za suzbijanje piratstva. Potpredsjednik Ansip govorit će na događanju 25 godina programa MEDIA: ulaganje u kreativnost, izgradnja budućnost sutra u 9:30 po srednjoeuropskom vremenu.

Günther H. Oettinger, povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo, kazao je: Programom MEDIA stvarateljima pomažemo u razvoju, koprodukciji, distribuciji i promociji njihovih umjetničkih djela. On je postao ključan europski alat za konkurentnost u audiovizualnom sektoru. Vjerujemo u visokokvalitetne i inovativne sadržaje i obveza nam je pomoći u njihovu razvoju na jedinstvenom digitalnom tržištu. Povjerenik Oettinger govorit će na događanju danas u 9:45 po srednjoeuropskom vremenu.

Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, kazao je: Europski stvaratelji u samom su svjetskom vrhu. Program EU-a Kreativna Europa ključan je jer im omogućuje da i dalje proizvode vrhunske sadržaje te pronađu put do šire publike. Nastavit ćemo ih podupirati, među ostalim s pomoću inovativnih alata kao što je instrument jamstva za kulturni i kreativni sektor, koji malim i srednjim poduzećima u tim sektorima omogućuje pristup ulaganjima.

Događanja za sudionike uključuju rasprave, stručne seminare te pet okruglih stolova. Među istaknutim sudionicima događanja filmski su redatelji Sir Alan Parker (Ujedinjena Kraljevina), Jaco Van Dormael, Jean-Pierre i Luc Dardenne, Michaël R. Roskam (Belgija) i Tomasz Wasilewski (Poljska) te predstavnici filmske industrije Christophe Tardieu (direktor francuskog Centre National du Cinéma – CNC), Ignacio Perez Dolset (osnivač studija za animaciju Ilion Animation Studios), Rikke Ennis (direktor agencije TrustNordisk) i Peter Aalbaek (suosnivač filmske kompanije Zentropa). Tijekom obje večeri bit će organizirane filmske projekcije.

Sudionici događanja također će istraživati nove ideje (interaktivni kinodoživljaj koji gledateljima omogućuje da se osjećaju kao sudionici filmske radnje) te inovativne oblike poslovne suradnje i širi pristup sadržajima. U raspravama će se pokušati odrediti vizija za budućnost i strateški smjer programa MEDIA nakon 2020.

Ključne teme o kojima će se razgovarati:

  • ulaganje u ljude: u globalnoj utrci za talentima, izobrazba i potpora neophodni su za stasanje nove generacije stvaratelja u Europi i prilagodbu promjenama koje se događaju u filmskoj industriji.
  • svi volimo priče: Europa je dobra u pripovijedanju. Dobre priče odolijevaju vremenu i prelaze granice. Sve veći broj dostupnih kanala i uređaja doveo je do neviđene potražnje i otvorio mogućnosti za nove uzbudljive formate i načine prenošenja priča.
  • novi putovi: za europska djela ključna će biti nova strategija distribucije koja kombinira platforme i uporabu novih medija i podataka na pametan način kako bi ona pronašla put do nove publike, osobito do digitalne generacije, na kojoj leži budućnost audiovizualnih tržišta.
  • novi oblici financiranja: neophodni su za osiguravanje ulaganja potrebnih za konkurentnost filmskog sektora na digitalnom jedinstvenom tržištu. Na temelju iskustva u okviru instrumenta jamstva za kulturni i kreativni sektor, koji je pokrenut ove godine, Komisija želi dalje razviti tržišne instrumente kao nadopunu programima dodjele bespovratnih sredstava u okviru programa MEDIA.

25 godina programa MEDIA

Od njegova pokretanja 1991. EU-ovim programom MEDIA, koji je dio EU-ova programa za kulturni i kreativni sektor Kreativna Europa, podupire se proces stalne preobrazbe audiovizualne industrije i promiče prekogranična suradnja u području kreativnih djelatnosti. U okviru tog programa uloženo je preko 2,4 milijarde EUR u europske sadržaje, kreativnost i kulturnu raznolikost te je potpomognuta proizvodnja više tisuća filmova i njihova međunarodna distribucija i promocija. Zahvaljujući tom programu uspostavljene su veze među stručnjacima te su tisuće producenata, redatelja i scenarista sudjelovale u kvalitetnim programima osposobljavanja. Danas, 25 godina nakon pokretanja programa, audiovizualna se industrija suočava s pitanjem kako ostati inovativna, kako poboljšati konkurentnost te kako doprijeti do nove i šire publike na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Europski filmski forum

Današnja i sutrašnja konferencija odvija se u okviru Europskog filmskog foruma (EFF), platforme koju je u veljači 2015. pokrenula Europska komisija radi omogućavanja dijaloga između stručnjaka i tvoraca politika. Od njegova pokretanja u okviru EFF-a održan je već niz događanja na festivalima u Berlinu, Cannesu, Veneciji, Annecyju,Tallinnu i Amsterdamu. Događanja u okviru EFF-a pomogla su u usmjeravanju napora i uključivanju dionika duž čitavog lanca vrijednosti u raspravu o raznim pitanjima, među ostalim o pitanjima poticanja talenata i kreativnosti, pronalaska puta do nove publike, digitalnih inovacija i novih modela financiranja. Rasprave će pridonijeti oblikovanju programa MEDIA za razdoblje nakon 2020.

Videonatječaj

Prigodom 25. godišnjice programa MEDIA Komisija će početkom 2017. pokrenuti natječaj s namjerom da s programom upozna nove generacije ljubitelja filma i TV-a. Pobjednici koji u ovom videu uspješno prepoznaju filmove financirane iz programa MEDIA dobit će priliku prisustvovati filmskom festivalu u Cannesu 2017. te upoznati vrhunske stručnjake iz filmske i televizijske industrije.

Brussels Cinema Days – Europa voli kino, kino voli Europu

Događanje prigodom 25. godišnjice programa MEDIA odvija se u sklopu festivala Brussels Cinema Days. Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je europskom filmu, a bit će prikazano dvadesetak filmova. Prikazivanjem novih filmova, kao što su United States of Love Tomasza Wasilewskog i Caini Bogdana Mirice, i starijih nagrađivanih uradaka Jacoa Van Dormaela i braće Dardenne, Brussels Cinema Days pridonijet će i izgradnji mostova između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kina.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori o programu MEDIA:

25 godina programa MEDIA: ulaganje u kreativnost, izgradnja budućnosti, događanje u briselskoj Palači lijepih umjetnosti (BOZAR)program

Europski filmski forum

Ulaganje u kreativnost: obilježavanje 25. godišnjice programa MEDIA na filmskom festivalu u Cannesu (priopćenje za tisak – 13. svibnja 2016.)

Informativne stranice o programu MEDIA po državama

Informativni članak o programu MEDIA

Informativni članak o primjerima filmova potpomognutih sredstvima iz programa MEDIA

Informativni članak o programima financiranja dostupnima u okviru programa MEDIA

Instrument jamstva za kulturni i kreativni sektor

Videozapisi

Na društvenim medijima

#MEDIA25

#DigitalSingleMarket

@MEDIAprogEU

@europe_creative

Facebook stranica programa Kreativna Europa

 

Europa.ba