Mogherini povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Svaki put kada obilježimo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama priznajemo poraz naših društava. Širom svijeta, žene i djevojke trpe nasilje u svojim domovima, u zajednicama i na radnom mjestu. Evropska unija u tom pogledu nije izuzetak: naprotiv, svjedoci smo zabrinjavajućeg trenda koji prkosi svim postignućima koja uzimamo zdravo za gotovo. Žene trpe ogromnu bol i često taj teret nose same. Nasilje nad ženama je nasilje nad cijelim društvom: cijelo društvo na njega mora da reaguje, počev od muškaraca.

Mi kao tvorci politika snosimo najveću odgovornost za zaštitu žena i podizanje svijesti o ovom problemu: Evropska unija razvija projekte u ovoj oblasti unutar svojih granica i u čitavom svijetu, između ostalog i u okviru Akcionog plana za rodnu ravnopravnost za period od 2016-2020. Primjera radi, podržavamo mlade žene koje kažu „ne” prisilnim brakovima i porodice i lokalne lidere koji se bore protiv polnog sakaćenja žena. Podržavamo širenje poruke da je nasilje nad ženama znak slabosti, a ne snage muškaraca.

Ovo je prije svega kulturna borba u kojoj svi učestvujemo i u kojoj mediji igraju veoma osjetljivu ulogu. Nema mjesta opuštanju: kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje, svaka riječ mora biti odabrana pažljivo kako bi svaki njegov počinilac bio opisan kao „kriminalac”. Kriminalci koji žene i djevojke lišavaju prava na učenje, rad i odabir partnera ili prava da partnera napuste, jesu kriminalci koji ih lišavaju slobode.

Europa.ba