Svečano otvorena zgrada kantonalnog tužilaštva u Zenici koju je finansirala EU

Danas je u Zenici svečano otvorena nova zgrada Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona čiju je izgradnju finansirala EU iz IPA sredstava.

Izgradnja ovog objekta predstavlja primjer kontinuirane podrške EU za unaprjeđenje efikasnosti pravosuđa u BiH i osiguravanje adekvatnih usluga za bh. građane.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno je istakao da je vladavina prava ključni dio nedavno objavljenog Izvještaja za Bosnu i Hercegovinu, te da zemlja može napredovati na svom evropskom putu isključivo uz snažnu vladavinu prava i efikasne institucije.

“Pravosuđe je garancija vladavine prava u svakoj zemlji, koje, u suštini, zastupaju sudovi i tužilaštva. Kvalitet rada pravosudnih institucija između ostalog i direktno zavisi od radnih uslova zaposlenih i ostalih strana u sudskim postupcima. Iz tog razloga je EU izdvojila značajan iznos sredstava za obnovu, adaptaciju, čak i izgradnju novih objekata sudova i tužilaštava u čitavoj BiH,” rekao je g. Sinno na svečanosti upriličenoj povodom otvaranja zgrade Tužilaštva u Zenici.

Tokom posljednjih 15 godina, EU je dodijelila preko 50 miliona eura za sektor pravosuđa u BiH. Pored podrške fizičkoj infrastrukturi, izdvojila je i značajna sredstva za informacijske i komunikacijske sisteme u svim sudovima i tužilaštvima, te pomogla smanjenju broja neriješenih slučajeva, sa posebnim naglaskom na obradu predmeta ratnih zločina. Opšti cilj podrške EU je jačanje nezavisnosti, odgovornosti, nepristrasnosti, profesionalnosti i učinkovitosti sudskih i pravosudnih sistema u skladu sa evropskim standardima.

Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona je naglasio da će nova zgrada Kantonalnog tužilaštva omogućiti kantonalnom pravosuđu da zadovolji evropske standarde i očekivanja i potrebe građana.

Jadranka Lokmić-Misirača, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je pohvalila kontinuirane napore EU u unapređenju učinkovitosti bh. pravosuđa.

Vesna Kaknjo, glavna tužiteljica Kantonalnog suda je izjavila da nova zgrada Kantonalnog tužilaštva predstavlja nagradu za prethodno poduzete napore, kao i motivaciju za budući rad.

“Uvjereni smo da će visoko sofisticirani prostorni kapaciteti biti podstrek za učinkovitiji rad Tužilaštva u narednom periodu,” izjavila je Kaknjo.

Izgradnja zgrade Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona započela je u martu 2015. godine i trajala je 14 mjeseci. EU je za izgradnju ove zgrade izdvojila sredstva u iznosu od preko 1,3 miliona eura. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i vlada Norveške su također učestvovali u ovom projektu.

Ovaj projekat je dio većeg paketa pomoći EU u sanaciji i modernizaciji sudova i tužilaštava u cijeloj BiH s ciljem jačanja vladavine prava.

Europa.ba