Fitosanitarne mjere neophodne za bh. poljoprivredu, zaključeno na konferenciji EU projekta

„Fitosanitarne mjere su neizostavne za svaku zemlju koja se bavi trgovinom sa Evropskom unijom, naročito trgovinom poljoprivrednim proizvodima,”, rekao je ambassador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH na konferenciji „Strateški razvoj fitosanitarnog sektora u BiH – rezultati i stečena iskustva u okviru EU twining projekta ‘EU FITO BiH’ ” koja se održala 3. novembra 2016. godine u Sarajevu.

Ambasador Wigemark je podsjetio da, između ostalog, krompir, med i riblji proizvodi zadovoljavaju sanitarne i fitosanitarne zahtjeve i već se mogu naći na tržištu EU, što je od velikog značaja za zemlju.

„2015. godine, BiH je ostvarila izvoz malina u vrijednosti od 15 miliona BAM, što predstavlja značajan iznos u odnosu na ukupni izvoz voća i povrća te godine, u vrijednosti od 4 miliona BAM. Ovo je dokaz da su proizvodi koji zadovoljavaju fitosanitarne uslove sposobni da se nadmeću na tržištu”, izjavio je ambasador Wigemark.

Ambasador Wigemark je i podstakao bh. vlasti da ubrzaju svoje napore za pripremu i usvajanje poljoprivredne i ruralne razvojne strategije koja bi otvorila put za veću podršku EU ovim sektorima, s obzirom da oni ne zadovoljavaju zahtjeve za finansijsku pomoć u sklopu IPA II zbog nedostatka strategije za cijelu zemlju.

Stalni Twining savjetnik i vođa projekta Eligio Malusa je objasnio da je cilj konferencije podizanje svijesti o značaju fitosanitarnog sektora kao temelja za poljoprivredni i ruralni razvoj, te prezentacija stečenih iskustava.

Andrzej Krawczyk, ambasador Republike Poljske usporedio je Poljsku situaciju prije nekoliko godina sa BiH situacijom danas, s obzirom da je i Poljska dobila podršku od Direkcije za zaštitu zdravlja bilja Republike Italije. „Nadam se da će u budućnosti BiH, kao što je i Poljska sada, biti u poziciji da pruži stručnu pomoć drugim zemljama koje teže ka članstvu u EU“, rekao je ambasador Krawczyk.

Alberto Comito, otpravnik poslova u Italijanskoj ambasadi je naglasio da savremene fitosanitarne mjere otvaraju mogućnosti ne samo za izvoz, već i za direktne strane investicije. „Približavanje evropskim standardima znatno doprinosi kvalitetu života bh. građana, i Italija je spremna da podrži poljoprivredni sektor, kao i evropski put ove zemlje“, dodao je Comito.

Radenko Radović, direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja je istakao da je cjelokupni cilj osiguravanje uslova za izvoz bh. proizvoda biljnog porijekla. „Stvaranje uslova za proizvodnju u skladu sa savremenim standardima doprinosi razvoju poljoprivrednog sektora u cijeloj zemlji“, zaključio je Radović.

Projekat finansira Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona EUR iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012). Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva Italije je vodeća institucija iz zemlje članice EU koja realizuje projekat u partnerstvu s Državnom inspekcijskom službom za zaštitu zdravlja bilja i sjemena Poljske, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske, Informestom iz Italije, Institutom za istraživanje hortikulture iz Poljske, te korisničkim institucijama u BiH predvođenim Upravom Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja.

Više informacija o projektu je dostupno na: http://www.eufitobih.eu/

 

Europa.ba