Nadia MURAD i Lamija AJI BAŠAR dobitnice Nagrade Saharov 2016. Europskog parlamenta

Nadia MURAD i Lamija AJI BAŠAR, koje javno podržavaju zajednicu jezida u Iraku, dobitnice su Nagrade Saharov za slobodu misli 2016. odlukom predsjednika Martina Schulza i predsjednika klubova zastupnika Europskog parlamenta. Dodjela nagrade održat će se u Strasbourgu 14. prosinca.

Dodjelom nagrade  Nadiji Murad i Lamiji Aji Bašar “mi pokazujemo da njihova borba nije bila uzaludna i da smo spremni pomoći im u njihovoj borbi protiv brutalnosti koje je počinila ova tzv. Islamska kojoj je još mnogo ljudi izloženo “,  rekao je Martin Schulz na plenarnoj sjednici. “One su bile u stanju pobjeći, stići u Europu i pronaći ovdje utočište “, dodao je.

Nadia MURAD i Lamija AJI BAŠAR

Nadia Murad Basee Taha i Lamija Aji Bašar preživjele su seksualno ropstvo koje su doživjele od tzv. Islamske države (IS) i postale glasnogovornice žena koje je IS seksualno zlostavljao. One javno podržavaju zajednicu jezida u Iraku, vjerske manjine nad kojom su militanti IS-a provodili genocidnu kampanju.

Dana 3. kolovoza IS je zaklao sve muškarce u selu Kočo, rodnom mjestu Aji Bašar i Muradove u Sinjaru u Iraku. Nakon pokolja žene i djeca su zarobljeni, a sve mlade žene, uključujući Aji Bašar, Murad i njihove sestre otete su, kupljene i prodane nekoliko puta te iskorištene kao seksualne ropkinje.

Murad je uspjela pobjeći u studenom 2014. uz pomoć susjedne obitelji koja ju je prokrijumčarila iz područja pod nadzorom IS-a te joj tako omogućila da dođe do izbjegličkog kampa u sjevernom Iraku, a onda do Njemačke. Godinu dana kasnije, u prosincu 2015. Murad je na Vijeću sigurnosti UN-a imala prvo obraćanje u povijesti o trgovini ljudima u kojem je vrlo potresno govorila o svojem iskustvu. U rujnu 2016. postala je prvom ambasadoricom dobre volje Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal za dostojanstvo žrtava koje su preživjele trgovinu ljudima te je sudjelovala u svjetskim i lokalnim inicijativama za potporu jačanju svijesti o teškoj situaciji nebrojenih žrtava trgovine ljudima.

Aji Bašar pokušala je pobjeći nekoliko puta prije no što je u travnju konačno pobjegla uz pomoć svoje obitelji koja je platila lokalne krijumčare. Na putu prema kurdskoj granici, dok je bježala od progona militanata IS-a prema teritoriju pod nadzorom iračke vlasti, eksplodirala je pješačka mina koja je ubila dvoje njenih poznanika, dok je nju ranila i gotovo oslijepila. Srećom je uspjela pobjeći i konačno joj je u Njemačkoj, gdje se ponovno našla s preživjelom braćom, pružena liječnička skrb. Nakon što se oporavila Aji Bašar aktivno zagovara o jačanju svijesti o teškom položaju zajednice jezida te pomaže ženama i djeci žrtvama ropstva i okrutnosti.

Nadia Murad Basee i Lamiya Aji Bashar nominirane su od strane Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata i Saveza liberala.

Nadia Murad i Lamija Aji Bašar bile su jedne od tri finalista za nagradu Saharov 2016. Saznajte više o  drugim finalistima, Can Dündaru and Mustafa Džemilev na internetskim stranicama Evropskog parlamenta.

Nagrada Saharov

Nagradu Saharov za slobodu misli svake godine dodjeljuje Europski parlament kako bi istaknuo iznimne pojedince i organizacije koji brane ljudska prava i temeljne slobode. Nagrada je osnovana 1988., a prošlogodišnji je dobitnik bio Raif Badawi. Uz nagradu se dobiva i novčana naknada od 50 000 eura.

Kandidate za Nagradu Saharov mogu predlagati klubovi zastupnika ili skupine od najmanje 40 zastupnika EP-a. Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj glasuju na temelju prijedloga kako bi se dobio uži izbor od triju finalista, a zatim Konferencija predsjednika odabire jednog laureata.

Europa.ba