Ambasador Wigemark čestitao državnim službenicima iz BiH izabranim za učešće u Programu EU za mlade stručnjake

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark i zamjenik šefa Delegacije Khaldoun Sinno čestitali su kandidatima iz BiH koji su izabrani da učestvuju u Programu EU za mlade stručnjake na Zapadnom Balkanu, na prijemu koji je upriličen 20. oktobra 2016. u prostorijama Delegacije EU u BiH/EUSR-a.

Pet odabranih kandidata rade na pitanjima evropskih integracija u različitim institucijama u BiH: Kenan Hodžić je saradnik za pravne poslove u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Dijana Dedić je saradnica za evropske integracije u Uredu premijera Unsko-sanskog kantona, Danijela Bugarin je viša stručna saradnica u Direkciji BiH za evropske integracije, Emir Hrustanović je stručni saradnik u Uredu Vlade FBiH za evropske integracije i Nataša Gavrić je viša saradnica u Odjelu Vlade RS za evropske integracije.

Vaš rad i znanje koje ćete steći je veoma važno, posebno u ovom trenutku za BiH. Ovoj zemlji je potrebno više ljudi koji razumiju evropske integracije i koji će moći da to znanje praktično primijene. Prvu priliku da primijenite naučeno imate ćete u programu razmjene“, kazao je ambassador Wigemark obraćajući se mladim profesionalcima.

Odabrani kandidati imat će priliku da pohađaju izvršni program na Institutu Sciences Po u Parizu i dobiju certifikat za menadžment i javnu upravu.  Također će učestvovati u Regionalnom programu razmjene u cilju promovisanja regionalne saradnje kao važnog elementa u procesu evropskih integracija.

Cilj ovog izvršnog programa je da izgradi stručne kapacitete i pripremi sljedeću generaciju državnih službenika i donosioca odluka u šest zemalja Zapadnog Balkana koji će biti zaduženi za proces pristupanja EU.

Europa.ba