Europsko vijeće, 20.-21.10.2016.

Najvažniji rezultati

Čelnici EU-a sastali su se 20. i 21. listopada u Bruxellesu. Razmijenili su mišljenja o najakutnijim pitanjima.

U četvrtak su raspravljali o migracijama i Rusiji te njezinoj ulozi u Siriji. U petak su se ponovno sastali kako bi raspravljali o trgovinskim pitanjima.

„I dalje polažem veliku važnost u postizanje dobra trgovinskog sporazuma s bliskim partnerom kao što je Kanada i održavanje ugleda Europe. Sve osim jedne države članice podržale su sporazum”, izjavio je predsjednik Tusk na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka.

 

Migracije

Središnja sredozemna ruta

Čelnici EU-a izjavili su da je potrebno dodatno smanjiti nezakonite migracije na središnjoj sredozemnoj ruti te povećati stope vraćanja. U vezi s time istaknuli su važnost suradnje s afričkim zemljama podrijetla i tranzita za migrante te izjavili da bi se potrebni poticaji mogli ostvariti uporabom svih relevantnih politika i alata EU-a, među ostalim razvoja i trgovine.

Zamolili su visoku predstavnicu EU-a Federicu Mogherini da na sastanku na vrhu EU-a u prosincu predstavi „prve rezultate” suradnje s pet odabranih afričkih zemalja.

Isto su tako ponovno naglasili važnost rješavanja temeljnih uzroka migracija i pozvali sve globalne dionike da preuzmu svoj dio odgovornosti.

Vanjske granice  

Čelnici EU-a izjavili su da su nedavna uspostava europske granične i obalne straže te nacionalni napori važni koraci u jačanju kontrole nad vanjskim granicama EU-a i povratku Schengenu prilagodbom privremenih kontrola nad unutarnjim granicama trenutačnim potrebama.

Raspravljali su i o zaštiti vanjskih granica. Pozvali su na brzo donošenje revidiranih schengenskih pravila za provođenje sustavnih kontrola na granicama EU-a. Ujedno su od Komisije zatražili da podnese nacrt zakona kojim bi se uspostavio europski sustav za prethodne sigurnosne provjere putnika kojima ne treba viza i, prema potrebi, omogućilo odbijanje ulaska.

Istočna sredozemna ruta  

Čelnici EU-a pozvali su na:

  • ubrzanje vraćanja s grčkih otoka u Tursku
  • pomoć zemalja EU-a Grčkoj, ako agencije EU-a zaključe da je to potrebno
  • daljnji napredak u vezi s obvezama sadržanima u Izjavi EU-a i Turske, među ostalim u pogledu liberalizacije viznog režima.

Čelnici su pozvali zemlje EU-a da ubrzaju premještanje migranata, posebno maloljetnika bez pratnje.

Također su pozvali na daljnji rad na reformi pravila EU-a o azilu, među ostalim na primjeni načela odgovornosti i solidarnosti.

 

Trgovina

Europsko vijeće ocijenilo je trenutačno stanje pregovora koji se s ključnim partnerima vode o sporazumu o slobodnoj trgovini. Čelnici su naglasili važnost donošenja brze odluke o potpisivanju i privremenoj primjeni Sveobuhvatnoga gospodarskog i trgovinskog sporazuma EU-a i Kanade. Pozvali su na što skorije pregovore o otvorenim pitanjima.

Čelnici EU-a pozvali su Komisiju da nastavi s aktivnim pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini s Japanom. Čelnici su pozvali Komisiju da predstavi ambiciozan, uravnotežen i sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini s SAD-om.

Europsko vijeće istaknulo je da se protiv nepoštene trgovinske prakse treba boriti učinkovito i energično te da je u suočavanju s globalnim izazovima presudna učinkovitost EU-ovih instrumenata trgovinske zaštite. Izjavili su da bi se do kraja 2016. trebao postići dogovor o sveobuhvatnom osuvremenjivanju svih tih instrumenata.

 

Druga globalna i gospodarska pitanja

Čelnici EU-a pozdravili su ratifikaciju EU-a Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, kojom je omogućeno stupanje tog sporazuma na snagu. Europsko vijeće nastavit će osiguravati strateške smjernice o s time povezanim zakonodavnim prijedlozima.

Europsko vijeće ponovno je potvrdilo svoj poziv na provedbu strategija za jedinstveno tržište do 2018. Među njima su:

  • jedinstveno digitalno tržište
  • unija tržišta kapitala
  • energetska unija
  • program jedinstvenog tržišta.

Europsko vijeće pozvalo je Vijeće da na sastanku 6. prosinca postigne dogovor o svojem pregovaračkom stajalištu u pogledu novog prijedloga Europskog fonda za strateška ulaganja.

 

Odnosi s Rusijom i stanje u Siriji

Europsko vijeće oštro je osudilo napade sirijskog režima i njegovih saveznika, posebno Rusije, na civile u Alepu.

Pozvalo je na:

  • hitan i nesmetan pristup humanitarne pomoći Alepu i drugim dijelovima zemlje
  • hitan prekid neprijateljstava i nastavak političkog procesa pod pokroviteljstvom UN-a.

Čelnici su isto tako naglasili da oni koji su odgovorni za kršenja međunarodnog humanitarnog prava i prava o ljudskim pravima moraju za to odgovarati. EU razmatra sve mogućnosti, ako se trenutačne okrutnosti nastave.

Čelnici su pozvali visoku predstavnicu da nastavi s provođenjem humanitarne inicijative EU-a i medicinskih evakuacija u suradnji s UN-om.

EU će raditi i na obraćanju ključnim dionicima u regiji u pogledu političke tranzicije i priprema za pomirenje i obnovu nakon sukoba.

 

Aktivnosti nakon sastanka u Bratislavi

Čelnici su ocijenili trenutačno stanje u vezi s Planom iz Bratislave. Premijer Fico izvijestio ih je o dosadašnjim rezultatima, među ostalim o ratifikaciji Pariškog sporazuma te uspostavi europske granične i obalne straže.

Tijekom večere premijerka May ukratko je predstavila novosti o Brexitu, a premijer Rutte izvijestio je čelnike o stanju u Nizozemskoj u vezi s referendumom o Ukrajini.

 

Europa.ba