Univerzitet u Sarajevu domaćin Nacionalnog Erasmus + informativnog dana u Bosni i Hercegovini

„U obrazovanju je sve, jer bez kvalitetnog obrazovanja nijedno društvo ne može napredovati. Mi podržavamo BiH na njenom evropskom putu i stoga je ulaganje u obrazovanje vrlo važno“, rekao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark tokom Nacionalnog Erasmus+ informativnog dana u Bosni i Hercegovini u srijedu 19. oktobra 2016. godine.

Glavni cilj događaja bio je promocija mogućnosti u okviru Erasmus+ programa, s posebnim naglaskom na predstavljanje novog Poziva za dostavu projektnih prijedloga u oblasti visokog obrazovanja, uključujući: projekte jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju, međunarodne kreditne mobilnosti, zajedničke master programe, Jean Monnet aktivnosti, te ostale mogućnosti u oblasti visokog obrazovanja.

Suad Muhibić, direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije u BiH pohvalio je napore institucija visokog obrazovanja u BiH u okviru Erasmus+ programa.

„Bh. obrazovne institucije trenutno provode 17 projekata izgradnje kapaciteta, a posebno smo sretni da su u posljednjem pozivu za predaju projektnih prijedloga, prošle godine dva prijedloga iz BiH prihvaćena u okviru Jean Monnet komponente Erasmus+ programa. Naredni poziv će biti objavljen u novembru i očekujemo još veći angažman odgovarajućih institucija“, rekao je Muhibić.

Govoreći o rezultatima postignutim u prethodne dvije godine, ambasador Wigemark je naglasio činjenicu da je pored projekata izgradnje kapaciteta u BiH, više od 400 studenata iz BiH studiralo u EU dok je oko 200 studenata iz EU studiralo u BiH.

Paul Butcher, student iz Škotske upisan na Univerzitet u Gracu trenutno je u okviru kreditne mobilnosti Erasmus+ na programu razmjene na Univerzitetu u Sarajevu i mišljenja je da je program savršen za njegov profesionalni i lični razvoj.

„Upisao sam studij jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu i mogućnost da živim i studiram u Sarajevu je bila kao stvorena za mene s obzirom da je fokus mog izučavanja Bosna i Hercegovina u okviru Austro-Ugarske monarhije“, dodao je Paul.

Dejan Zonjić, student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je u okviru komponente kreditne mobilnosti Erasmus+ studirao u Portugalu i s nestrpljenjem čeka da stečeno znanje primjeni u svojoj zemlji.

„Pored akademske strane imao sam priliku i saznati kako funkcioniše vinarska industrija u Portugalu što me je motiviralo da se prijavim na Master program kako bih naučio još više o toj temi“, zaključio je Zonjić.

Erasmus+ je program EU za obrazovanje, osposobljavanja, mlade i sport. Erasmus + počeo je 1. januara 2014. godine i zamjenjuje trenutne finansijske programe koji vodi Evropska komisija u oblasti obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, uključujući i Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Comenius, Leonardo, Grundtvig i Transversal), Mladi u akciji i druge međunarodne programe uključujući i Jean Monnet i Erasmus Mundus. Erasmus+ program traje u periodu od 2014-2020 i podržava aktivnosti u oblasti obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta u svim sektorima cjeloživotnog učenja, uključujući visoko obrazovanje, dodatno obrazovanje, obrazovanje odraslih, škole i aktivnosti mladih.

Europa.ba