Direktorica EEAS-a za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Eichhorst posjetila Bosnu i Hercegovinu

Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku, posjetila je Bosnu i Hercegovinu 19. oktobra 2016. gdje se sastala sa predstavnicima bh. vlasti i institucija, glavnim zapovjednikom EUFOR snaga i glavnim zapovjednikom NATO-a u Sarajevu.

Direktorica Eichhorst je razgovarala o procesu EU integracija Bosne i Hercegovine, domaćim događanjima i pitanjima vanjske i sigurnosne politike nakon zaključaka Vijeća EU o Bosni i Hercegovini od 20. septembra i 17. oktobra, te je naglasila: “Bosna i Hercegovina je otvorila novo poglavlje u svojem procesu integracija. Pozdravljam postignuti napredak i pozivam bh. lidere i institucije da nastave sa pomacima u zemlji. Proces davanja Mišljenja, nastavak provedbe Reformske agende, uključujući reforme vladavine zakona, kao i pitanja i vanjske i sigurnosne politike će zahtijevati daljnje usredotočene napore bh. vlasti. EU je spremna da i dalje podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu EU integracija.”

Direktorica Eichhorst se također osvrnula na Globalnu strategiju Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Unije, a koju je predstavila visoka predstavnica EU/potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini u junu 2016. godine, s naglaskom na zajedničke izazove s kojim se suočavaju Evropska unija i Zapadni Balkan, a posebice u vezi sa suprotstavljanju radikalizaciji, te potrebom za trajan napredak u regiji.

Europa.ba