Uz podršku EU, otvoren Centar za ekonomski i ruralni razvoj u Krnetama

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) je otvoren 12.10.2016. godine u Krnetama, opština Laktaši. Centar su zvanično su otvorili Mariangela Fittipaldi, v.d. šefa sekcije za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse u Delegaciji Evropske unije u BiH, Miroslav Kodžoman, načelnik opštine Laktaši, i Miodrag Matavulj, direktor CERD-a. Ovaj centar će podržavati ekonomski razvoj u četiri partnerske opštine – Laktaši, Gradiška, Kozarska Dubica i Srbac, kroz pružanje usluga malim i srednjim preduzećima i drugim subjektima u ruralnim sredinama.

Obnova objekta stare škole u Krnetama i otvaranje Centra za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) finansira Evropska unija kroz projekat “Regionalni rast kroz ekonomski i ruralni razvoj – ReGERD”, koji implementira Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED, Banja Luka, uz projektne partnere opštine Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac, Udruženje LAG SAVUS, Lokalna razvojna agencija Kozarska Dubica i Univerzitetski preduzetnički centar Banja Luka.

,,Otvaranje Centra za ekonomski i ruralni razvoj CERD je veliko dostignuće lokalnih partnera, uz koordinaciju Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj ACED, a koji implementiraju projekat ,,Sava Garden – regionalni rast kroz ekonomski i ruralni razvoj“. Projekat ,,Sava Garden“ je dio programa koji trenutno sprovodi Evropska unija kroz 5,2 miliona eura bespovratne pomoći kroz lokalna partnerstva u cijeloj Bosni i Hercegovini,” izjavila je Fittipaldi u obraćanju medijima. “Novonastali Centar za ekonomski i ruralni razvoj će obezbjediti niz usluga za mala i srednja preduzeća fokusirajući se na poljoprivredu i ruralni razvoj. Ovaj projekat je primjer dobre partnerske inicijative poslovnih ljudi, vlade i pružaoca usluga, koji su se povezali sa ciljem da promovišu Centar za ekonomski i ruralni razvoj kao regionalni centar za poslovanje i razvoj inovacija i investicija za lokalne preduzetničke inicijative. Sada je na lokalnim partnerima da rade na poboljšanju kvaliteta usluga i obuka, koji će biti na raspolaganju privredi, kako bi stavili centar u potpunosti u funkciju i kako bi služio kao pokretač razvoja i mogućnosti zapošljavanja.“

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Kodžoman je izjavio novinarima da će Centar takođe promovisati investiranje u ruralna područja.

Tokom projekta razvijen je cijeli set usluga koje su usmjerene na podršku malim i srednjim preduzećima. To se prije svega odnosi na bolje planiranje, razvoj proizvoda, brendiranje proizvoda, pronalaženje tržišta za njihove proizvode i spajanje sa partnerimaa u inostranstvu,“ rekao je rukovodilac CERD-a Miodrag Matavulj.

Obnova Centra je izvršena u sklopu projekta čija je ukupna vrijednost 597.638 EUR ili 1.168.878 KM. Pored same obnove objekta i uspostavljanja CERD-a, kroz projekat je realizovan niz aktivnosti poput uspostavljanja opštinskih privrednih savjeta, pružanja usluga poslovnog i marketing planiranja, razvoja i brendiranja proizvoda, izrade izvoznih strategija, te usluga uvođenja standarda proizvodnje za mala i srednja preduzeća.

Centar pruža usluge za jačanje konkurentnosti MSP i poljoprivrednih proizvođača u sve četiri opštine LAG-a: Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac. Dosadašnji rad projekta je uključivao rad sa 325 privredna društva.

 

Za više informacija možete kontaktirati:

Bojan Arambašić, + 387 51 325 610, bojan.a@cerd.ba

Duško Vučić, + 387 65 511 029, d.vucic@aced.ba

 

Europa.ba