Počinje izgradnja stanova za izbjeglice i raseljena lica u BiH u okviru Regionalnog stambenog programa

Potpisivanjem ugovora o izgradnji stambenih zgrada za izbjeglice i raseljena lica, između predstavnika vlasti u BiH, izvođača radova i načelnika općina i gradova u BiH, započela izgradnja ovih objekata koja se finansira iz multidonatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, sa predominantnim učešćem IPA sredstava Evropske unije.

Ovo je značajan napredak u implementaciji Regionalnog stambenog programa koji će pomoći oko 2.000 domaćinstava u 72 lokalne zajednice u BiH.

Ukupna vrijednost Programa iznosi 584 miliona eura, a isti ima za cilj pomoći oko 74.000 izbjeglica i raseljenih lica u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji u periodu od pet godina. Najveći donator programa je Evropska unija koja u Programu učestvuje sa 234 miliona eura, odnosno sa 36 miliona u BiH.

Državnim projektom stambenog zbrinjavanja upravlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementacija pod-projekata povjerena je Federalnom Ministarstvu raseljenih lica i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Vladi Brčko distrikta BiH.

Gradovi i općine u kojima se pod-projekat realizira u BiH su: Zenica, Tuzla, Brčko, Banja Luka, Prijedor, Bosanska Gradiška, Bijeljina, Derventa, Bosanski Petrovac, Bosanski Brod, Bileća, Vlasenica, Olovo, Foča, Pale-Prača.

Europa.ba