Europski i svjetski dan protiv smrtne kazne, 10. listopad – Zajednička deklaracija EU i Vijeća Europe

Zajednička izjava Federice Mogherini, visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, u ime EU-a i Thorbjørna Jaglanda, glavnog tajnika Vijeća Europe, u povodu Europskog i svjetskog dana protiv smrtne kazne, 10. listopada 2016.

Danas, na Europski i svjetski dan protiv smrtne kazne, Vijeće Europe i Europska unija ponovno potvrđuju da se snažno i jasno protive smrtnoj kazni u svim okolnostima i u svim slučajevima. Smrtna kazna nije spojiva s ljudskim dostojanstvom. To je neljudsko i ponižavajuće postupanje, nije dokazano da ima ikakav znatan odvraćajući učinak, a njezinom primjenom pravosudne pogreške mogu biti nepopravljive i kobne.

Ukidanje smrtne kazne posebno je postignuće u Europi. Preduvjet je za članstvo u Vijeću Europe, a apsolutna zabrana smrtne kazne u svim okolnostima upisana je u Povelju Europske unije o temeljnim pravima. Vijeće Europe i Europska unija potiču sve europske države da ratificiraju protokole Europske konvencije o ljudskim pravima kojima je cilj ukidanje smrtne kazne.

Vijeće Europe i Europska unija snažno potiču političko vodstvo svih europskih država da osiguraju usklađenost s pravnim i političkim obvezama koje proizlaze iz članstva u Vijeću Europe i Europskoj uniji.

Vijeće Europe i Europska unija izražavaju žaljenje zbog neprekinute primjene smrtne kazne u Bjelarusu, jedinoj zemlji na europskom kontinentu koja još primjenjuje smrtnu kaznu. Snažno pozivaju nadležna tijela Bjelarusa da preinače preostale smrtne kazne i bez odgode uspostave formalni moratorij na pogubljenja kao prvi korak prema ukidanju smrtne kazne. Uvođenje moratorija bilo bi odlučan korak u približavanju Bjelarusa paneuropskim pravnim standardima.

Vijeće Europe i Europska unija izražavaju zadovoljstvo globalnim trendom ukidanja smrtne kazne. Danas je više od dvije trećine svih zemalja ukinulo smrtnu kaznu zakonski ili u praksi. Međutim, Vijeće Europe i Europska unija izražavaju žaljenje što je broj smaknuća porastao u nekim zemljama koje su zadržale smrtnu kaznu i što su neke države koje su imale de facto moratorij izvršavale pogubljenja. Obje su organizacije posebno zabrinute kada je riječ o izvršenju smrtne kazne nad maloljetnicima, što je u suprotnosti s međunarodnim pravom. Neke zemlje i dalje primjenjuju smrtnu kaznu za kaznena djela povezana s drogama, čime se također krši međunarodno pravo.

U lipnju ove godine u Oslu održan je 6. Svjetski kongres o ukidanju smrtne kazne. Sve su države i organizacije sudionice zajednički pozvale na globalni moratorij na smrtnu kaznu.

Vijeće Europe i Europska unija nadaju se da će se pozitivni zamah, koji je nastao na Svjetskom kongresu, odraziti u rastu broja zemalja koje podupiru Rezoluciju o moratoriju na primjenu smrtne kazne, koja će biti stavljena na glasovanje na 71. sjednici Opće skupštine UN-a u prosincu 2016.

Europa.ba