Šef i zamjenik šefa Delegacije EU posjetili biračka mjesta na dan lokalnih izbora

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, i zamjenik šefa Delegacije Khaldoun Sinno su posjetili 2. oktobra, dana lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, biračka mjesta u opštinama Centar Sarajevo, Istočno Novo Sarajevo i Kiseljak.

Ponovno su naglasili potrebu za demokratskim, kredibilnim i inkluzivnim izbornim procesom. “Bitno je osigurati da građani biraju po svojoj volji i želji i bez ikakvih pritisaka, i izuzetno je važno očuvati integritet demokratskog procesa,” rekao je ambasador Wigemark.

Ambasador Wigemark je takođe posjetio sjedište Koalicije “Pod lupom”, zajedničke inicijative šest nevladinih organizacija iz BiH koja je rasporedila 3.000 posmatrača širom zemlje. Koalicija “Pod lupom” je korisnik projekta koji finansira Evropska unija „Izgradnja sistema i odgovornosti u izborima – BASE“. Ovaj trogodišnji projekat ima za cilj da doprinese kvalitetnijem izbornom procesu u Bosni i Hercegovini u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim praksama, i ohrabri aktivno učešće građana u zagovaranju i praćenju izbora.

Europa.ba