Instrument za izbjeglice u Turskoj: EU potpisala grantove vrijedne 600 miliona eura za obrazovanje i zdravlje izbeglica

Evropska komisija je 28. septembra potpisala dva direktna granta vrijedna 600 miliona eura za podršku sirijskim izbjeglicama i prihvatnim zajednicama u Turskoj u oblasti obrazovanja i zdravstva.

EU je od marta ove godine mobilisala preko dvije od ukupno tri milijarde eura koliko iznosi budžet Instrumenta za izbjeglice u Turskoj. Instrument pomaže provedbu Zajedničkog akcionog plana i Sporazuma između EU i Turske sa ciljem da zadovolji najhitnije potrebe sirijskih izbjeglica i prihvatnih zajednica u Turskoj.

Johannes Hahn, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, izjavio je: „Zahvaljujući direktnim grantovima koje smo danas potpisali, skoro pola miliona sirijske djece će imati pristup obaveznom obrazovanju. Osim toga, pomoć EU će sirijskim izbjeglicama omogućiti pristup prijeko potrebnim zdravstvenim uslugama. Ovo potvrđuje kontinuiranu posvećenost Evropske unije unapređenju životnih uslova izbjeglica u Turskoj. Naporno radimo na tome da obezbjedimo stalnu isporuku pomoći i u narednim mjesecima ćemo potpisati još ugovora u oblasti obrazovanja, zdravstva, komunalne infrastrukture i socio-ekonomske podrške izbjeglicama u Turskoj.

Grantovi vrijedni 600 miliona eura – 300 miliona za obrazovanje i 300 miliona za zdravstvo – finansiraju se u okviru posebne mjere koju je Komisija usvojila krajem jula. Grantovi će pomoći turskim vlastima da pokriju operativne troškove i omoguće sirijskim izbjeglicama i njihovoj djeci pristup obaveznom obrazovanju i zdravstvenim uslugama.

Grantovi će nadoknaditi troškove koji su nastali u naporima da ministarstva zdravlja i obrazovanja integrišu sirijske učenike u turski obrazovni sistem, te će obezbjediti pristup sirijskim izbjeglicama zdravstvenoj njezi. Zahvaljujući direktnom grantu za obrazovanje, oko pola miliona sirijske djece bi trebalo da dobije obrazovanje na turskom jeziku. Direktni grant u području zdravstva će, s druge strane, omogućiti sveobuhvatnu zdravstvenu njegu izbjeglicama u Turskoj.

Detalji o projektima koji se finansiraju u okviru Intrumenta za izbjeglice u Turskoj: http://ec.europa.eu/enlargement/news_corner/migration/index_en.htm

 

Europa.ba