Druga nagrada EU za integraciju Roma u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj

Da li ste nevladina organizacija (NVO) sa zapadnog Balkana ili Turske koja implementira uspješan projekat s ciljem pomaganja romskoj djeci ili omladini? Da li želite da osvojite studijsko putovanje u Brisel uz nagradu od 10.000 ili 5.000 eura? Ako jeste, ne oklijevajte i prijavite učešće u Drugoj nagradi za integraciju Roma u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj! Aplikaciju nam pošaljite emailom do 31.10.2016.

Jeste li znali?

Procjenjuje se da oko milion Roma1 živi u zemljama zapadnog Balkana, 2,8 miliona u Turskoj i 6,2 miliona u EU. Romi su najveća evropska etnička manjina. Suočavaju se sa isključenošću, segregacijom i diskriminacijom.

Politika EU o socijalnom uključivanju, integraciji i osnaživanju Roma dio je Okvira EU za nacionalne strategije o integraciji Roma do 2020. koji je 2011. usvojila Evropska komisija. Unutar tog okvira, svih 27 država članica EU i svih 7 zemalja kandidatkinja i potencijalnih zemalja kandidatkinja za članstvo u EU usvojilo je nacionalne strategije integracije Roma koje sada primjenjuju.

U junu 2016. Komisija je u godišnjem izvještaju o integraciji Roma u zemljama kandidatkinjama i potencijalnim zemljama kandidatkinjama naglasila sljedeće:

  • Integracija Roma i dalje je prioritet u procesu proširenja;
  • Mora se osigurati dovoljno sredstava za provođenje mjera integracije;
  • Pažnja bi trebala biti usmjerena na provedbu na lokalnom nivou;
  • Romska zajednica bi trebala biti uključena u planiranje, provedbu i nadzor;
  • Za smanjenje razlika između Roma i ostalih važni su rezultati na terenu.

Saznajte više:

Učestvovanje u Drugoj nagradi za integraciju Roma

Prvo, pažljivo pročitajte Uslove natječaja na: English, shqip, bosanski, hrvatski, македонски, crnogorski, srpski, Türkçe

Potom, popunite Aplikacijski formular i Deklaraciju časti (samo na engleskom).

Zatim, pošaljite nam svoju aplikaciju, odnosno popunjeni Aplikacijski formular i popunjenu Deklaraciju časti s potpisom i datumom, emailom na:

NEAR-ROMA-INTEGRATION-AWARD@ec.europa.eu

do 31.10.2016. godine u 23:59:59 (vrijeme pristizanja registruje IT sistem Evropske komisije).

Ovdje možete pronaći Pitanja i odgovore (na engleskom jeziku) vezane za nagradu.


1 Kao najčešće korišten pojam u dokumentima i raspravama o politikama EU, pojam „Romi” odnosi se na različite skupine ljudi koji sebe opisuju kao Rome, Sinte, Kale, Cigane, Romaničele, Bojaše, Aškalije, Egipćane, Jeniše, Dome, Lome, Manuše i druge te uključuju i Putnike, bez osporavanja posebnosti i različitosti životnih stilova i situacija ovih skupina.

Europa.ba