Poziv za apliciranje za EU program za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu 2016.

Evropska komisija i British Council objavljuju otvaranje poziva za apliciranje za “Program Evropske unije za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu”, pilot program za regionalni trening i razmjenu mladih državnih službenika iz šest zemalja Zapadnog Balkana (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Kosova*, Srbije i Albanije), kojim trenutno upravlja Evropska komisija a implementira ga British Council.

Prijave će biti otvorene od 15. do 25. septembra 2016., a uspješnim kandidatima će biti ponuđena mogućnost da pohađaju intenzivnu trosedmičnu (petnaestodnevnu) obuku pod nazivom “Executive Certificate in Management and Public Policy” na Sciences Po u Parizu, kao i učestvovati u drugoj fazi programa, za koju su predviđene dvije sedmice pohađanja Regionanog programa razmjene u cilju promovisanja regionane saradnje kao elementa integracijskog procesa Evropske unije na nivou državne službe. Za oba dijela ovog programa, i obuku i razmjenu, koji će se odvijati jedino na engleskom jeziku, bit će odabrano do 30 učesnika, do pet iz svake zemlje regiona.

Ovaj poziv je otvoren za državne službenike iz redova srednjeg upravljačkog kadra koji imaju između dvije i pet godina radnog iskustva, a uključeni su za izradu politike u uredima premijera, ministarstva finansija, planiranja i strateških odjela ministarstva vanjskih poslova i ministarstva za evropske integracije (kako je određeno Pravilnikom o procedurama objavljenim 15. Septembra 2016., na http://Eu4wb6.com/).

PREUZMITE PUNI TEXT FINALNE OBJAVE OVDJE (NA ENGLESKOM)

Ako želite aplicirati:

Kliknite ovdje da ostavite svoju email adresu i primite dokumente za prijavu koje obuhvataju pravila za proceduru odabira. Osigurajte da tačno upišete svoju email adresu.

 

Produžen je rok za kandidate iz BiH: Obzirom na broj pristiglih validnih prijava državnih službenika zaposlenih u ministarstvima BiH, ( http://eu4wb6.com/wp-content/uploads/2016/09/FINAL-EUScheme-RoP.pdf) rok za prijave državnih službenika iz ove zemlje je produžen do srijede, 28. septembra, u 17:00 sati. Kriterijumi za prijavu ostaju nepromijenjeni.

 


* Ovaj naziv je dat bez predubjeđenja stavova o statusu, i u skladu je sa UNSCR 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

Europa.ba