Zvaničnici EU održali sastanak na visokom nivou o Reformskoj agendi sa vlastima u BiH

Direktorica za Zapadni Balkan iz Generalne direkcije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera i šef Delegacije Evrospke unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark održali su sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović danas u Sarajevu na kojem su razmatrali napredak u provedbi Reformske agende.

Učesnici su se složili da je već postignut značajan napredak u implementaciji Reformske agende i da je prva faza gotovo završena. U ovom kontekstu, posebna pažnja je posvećena novom aranžmanu MMF-a i izgledima za rano odobrenje Zajma za razvojnu politiku Svjetske banke.

“U posljednjoj godini dana donesene su neke veoma teške, čak tegobne odluke u smislu ekonomskih i socijalnih reformi i jasno je da ove reforme počinju pokazivati određene rezultate. Ne bismo trebali zaboraviti činjenicu da je prvobitna svrha ovih reformi bila kreiranje više i boljih radnih mjesta,” izjavio je ambassador Wigemark.

“Vrlo sam impresionirana činjenicom da, uprkos mnogim izazovima koji su još uvijek ispred nas, već imamo opipljiv napredak i Bosna i Hercegovina je danas u povoljnoj poziciji u poređenju sa drugim zemljama regiona u pogledu ekonomskog napretka, što već donosi prvi rezultat u smislu otvaranja novih radnih mjesta,” izjavila je direktorica Ruiz Calavera.

Sastanku su također prisustvovali brojni međunarodni i domaći zvaničnici, među kojima su bili ambasadorica SAD u BiH, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i ministri finansija.

Europa.ba