Evropska sedmica mobilnosti: EU podržava prelazak na urbanu mobilnost sa niskom emisijom ugljenika

Evropska komisija pokrenula je 15. po redu Evropsku sedmicu mobilnosti (16-22 septembar) u kojoj učestvuje preko 2.000 gradova u Evropi. Ovo podrazumijeva i organizaciju dana bez automobila.

Saobraćaj u urbanim područjima u EU emituje 23 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova, a Evropska sedmica mobilnosti podstiče promjenu vidova transporta u cilju smanjenja emisija u gradovima. Ove aktivnosti su dio strategije za mobilnost sa niskom emisijom ugljenika koju je Komisija usvojila 20. jula. Kako je najavio Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije, u svom govoru o stanju u Uniji, provedba ove strategije će biti prioritet naredne godine.

Komesarka za saobraćaj EU Violeta Bulc je izjavila: “2.063 lokalnih samouprava iz 48 zemalja se prijavilo za učešće. Zadovoljstvo je vidjeti da su se u ove aktivnosti uključili Washington, Buenos Aires, Almati, Kyoto i 48 gradova u Rusiji. Ovo je sedmica kada u čitav proces uključujemo pojedince i lokalne vlasti malih i velikih gradova. Kroz integrisanje tehnologije u saobraćaj, krećemo se ka pametnoj mobilnosti koja može smanjiti zastoje u saobraćaju u evropskim gradovima i pomoći da se troškovi za gužve u saobraćaju smanje za 100 milijardi evra, što će naše gradove učiniti pogodnijim za život!

Više informacija o Evropskoj sedmici mobilnosti je dostupno ovdje.

 

Europa.ba