EU podržava “Let's Do It – milion sadnica za 1 dan”: Volonteri iz cijele BiH u zajedničkoj akciji sadnje drveća

Danas je u EU info centru održana konferencija za medije u cilju najave ovogodišnje akcije sadnje „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“, koja će se realizovati na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine 22. i 23. 10. 2016. sa početkom u 09.00 sati.

„Let's Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 168 994 volontera, koji su očistili oko 13 000 tona otpada i zasadili 362 077 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 113 općina i gradova i cilj nam je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini.

„Akcija  „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“  se i ove godine sprovodi u saradnji sa šumarskim preduzećima u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Šume su jedno od naših najvećih prirodnih bogatstava ali se o njima ne vodi dovoljno računa. Osim što pročišćavaju vazduh i proizovde kisik, šume sprječavaju eroziju tla, apsorboju prašinu i čađ i imaju mnoge druge opšte korisne funkcije. Trenutno u saradnji sa Ambasadom Švicarske u BiH realizujemo projekat „Let's Do It – Landslide Risk Reduction“. Projekat doprinosi prevenciji i smanjenju rizika za nastanak klizišta u Bosni i Hercegovini kroz edukaciju i volonterske akcije sadnje drveća. Kroz sve naše Let's  Do It akcije želimo da podignemo svijest građana o važnosti šuma kao i cjelokupnog prirodnog okruženja. Budi i ti dio najveće volonterske akcije u Bosni i Hercegovini i zasadimo zajedno milion sadnica za 1 dan.  Registruj se na www.letsdoit.ba“ kazao je Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke“.

Ured Specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini od 2013. godine prestavlja jednog od najozbiljnijih partnera „Let's Do It“ projekta.

“Čast mi je povodom Sedmice evropske klimatske diplomatije najaviti da Ured specijalnog predstavnika EU u BiH s ponosom i ove godine podržava hiljade volontera koji će saditi sadnice širom Bosne i Hercegovine. Važno je da vlasti djeluju u skladu sa međunarodnim opredjeljenjima, a jednako su važne i inicijative poput “Let's Do It” – volonterske akcije koju su pokrenuli građani, a koja nam pokazuje da svako od nas može doprinijeti zajedničkom odgovoru na klimatske promjene.” kazala je Zora Stanić, portparol Delegacije EU u BiH.

Eko život d.o.o. Tuzla kao operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom je već treću godinu za redom podržao „Let`s Do It“ projekat kao zlatni sponzor.

„Sretna sam što već treću godinu za redom kompanija Eko život čvrsto stoji uz ovaj projekat. Naš primarni cilj, kao operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom jeste da se što više ambalažnog otpada reciklira kako bi se napravila nova ambalaža ostavljajući tako stabala koja sadimo netaknuta  kako bi ona sama imala svoju primarnu svrhu.

Svjesni smo u kakvom stanju se nalaze naše šume i drago nam je što u Bosni i Hercegovini postoji ovako uspješan tim mladih ljudi koji su svjesni značaja čistog okoliša i koji svojim nesebičnim zalaganjem pokušavaju da jačaju svijest o očuvanju okoliša.

Mi kao zlatni sponzor ove akcije pokazujemo važnost ovog projekta i svih drugih aktivnosti usmjerenih ka zaštiti okoliša,“ kazala je Džana Halilović, predstavnica „Eko Život“-a, ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Projekat su podržala sva preduzeća koja gazduju šumama u Bosni i Hercegovini, Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH, UN Volonteri, Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini, te društveno odgovorne kompanije BH Telecom, Eko život i Sarajevski Kiseljak, a Olimpjski komitet BiH je specijalni partner projekta i ove godine.

Tokom press konferencije predstavljena je i nagradna igra u vidu konkursa za najbolju fotografiju na temu „Klimatske promjene u vašim rukama“ koju organizuje EU info centar. EU info centar je projekt koji finansira Evropska unija i ima za cilj povećanje razumijevanja bh. građana o EU, njenim institucijama, politikama i programima te o odnosima BiH i EU. Više o natječaju možete saznati na web stranici EU info centra.

Europa.ba