Novi projekti EU za izbjeglice u Turskoj: 348 miliona eura humanitarne pomoći

Svjetski program za hranu će u saradnji sa turskom Agencijom za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama, Crvenim polumjesecom Turske i Ministarstvom za porodična i socijalna pitanja pokrenuti najveći program humanitatne pomoći EU u cilju rješavanja svakodnevnih potreba izbjeglica.

Evropska unija je potpisala najveći program humanitarne pomoći ikada koji će putem direktnih novčanih transakcija zadovoljiti svakodnevne potrebe najugroženijih izbjegličkih porodica u Turskoj. Mreža socijalne sigurnosti u vanrednim situacijama (ESSN) koju EU i države članice finansiraju u okviru Instrumenta za izbjeglice u Turskoj sa 348 miliona eura, predstavlja prvi program pomoći ove vrste koji kombinuje međunarodno humanitarno iskustvo i vladine službe sa ciljem da se pomogne milionima izbjeglica širom Turske. Pokretanjem ovog programa, Evropska komisija nastavlja da ispunjava obaveze koje proističu iz dogovora EU i Turske.

U skladu sa snažnom posvećenošću EU i njenih država članica da pomognu izbjeglicama u Turskoj, do sada neviđeni obim ESSN-a će napraviti značajnu razliku u životu muškaraca, žena i djece koji su morali da bježe od sukoba i nasilja. Zajedno sa Svjetskim programom za hranu i turskim partnerima, razvili smo inovativni sistem koji će ljudima obezbijediti ono što im je najpotrebnije na najefikasniji mogući način. Kroz ESSN, naš doprinos će djelotvornije pomoći ugroženim izbjeglicama. Ovo je prekretnica u pružanju međunarodne humanitarne pomoći. Želim da iskoristim ovu priliku i pohvalim Tursku na njenoj nemjerljivoj velikodušnosti u pružanju pomoći izbjeglicama u zemlji,” rekao je komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Christos Stylianides.

“Turski Crveni polumjesec je ponosan što ima priliku da u partnerstvu sa Evropskom unijom, Svjetskim programom za hranu i turskim Ministarstvom za porodična i socijalna pitanja provede ovu inicijativu, ovaj jedinstveni program čiji je cilj da sačuva dostojanstvo ugroženih izbjeglica i dovoljno ih finansijski osnaži da mogu svoju djecu da šalju u škole i kupe osnovne potrepštine,” rekao je predsjednik Crvenog polumjeseca Turske Kerem Kinik.

Od oktobra 2016. izbjeglice širom Turske će dobijati novčane uplate preko elektronskih kartica na mjesečnom nivou. Korišćenjem kartica će na efikasan način biti zadovoljene potrebe izbjeglica pri čemu će one zadržati dostojanstvo sopstvenog izbora. Izbjeglice će moći da izdržavaju svoje porodice i šalju djecu u školu, a budući da će novac biti trošen u lokalnim trgovinama, novim sistemom će biti podstaknuta i lokalna privreda. Prijeko potrebna humanitarna pomoć će biti obezbijeđena za milion izbjeglica širom zemlje do kraja prvog tromjesečja 2017.

Program, koji je razvijen i provodi se u tijesnoj saradnji sa Crvenim polumjesecom Turske, nadovezaće se na postojeće vaučerske šeme i znanje turskog Ministarstva za porodična i socijalna pitanja u koordinaciji turske Agencije za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama. Integrisani informacioni sistem socijalne pomoći Turske će integrisati ESSN u vladine sisteme. ESSN poštuje međunarodna načela humanosti, neutralnosti, nepristrasnosti i nezavisnosti, dok se istovremeno oslanja na održive vladine sisteme.

 

Europa.ba