EBRD i donatori u modernizaciji vodosnabdijevanja i kanalizacionih sistema u Bosni i Hercegovini

EBRD, Europska unija i Švedska pružaju podršku u zaštiti okoliša i očuvanju javnog zdravlja

Rijetko se koji potrošač zapita šta se dešava s vodom koja odlazi u kanalizaciju. Ali šta bi se desilo da naši kanalizacioni sistemi nisu bezbjedni i učinkoviti? Šta da nema tretmana otpadnih voda ili da su otpadne vode opasne za naše zdravlje i naše okruženje?

Upravo je to do nedavno predstavljano istinsku zabrinutost stanovništva grada Bijeljine u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, jednako kao gradskog komunalnog preduzeća A.D. „Vodovod i kanalizacija“ Bijeljina i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Bijeljina bilježi rapidan rast broj stanovnika nakon sukoba 1992. do 1995. godine, vođenih mirom, prosperitetom i povratkom hiljada stanovnika u svoje domove.

Međutim, veći broj stanovnika nosi sa sobom i veći pritisak na komunalne usluge, koje su sada morale preraditi značajne količine otpada iz domaćinstava i industrijskog otpada.

Ranije su za najveći dio otpadnih voda korištene septičke jame ispod ili u blizini domaćinstava. U slučaju izlijevanja ili istjecanja vode, kanalizacija bi se prelijevala u vodovod i uzrokovala njegovo onečišćenje.

U okolnostima gdje veći dio regije crpi vodu iz podzemnih izvora i gdje su cjevovodi za otpadne vode često u lošem stanju, ovakva situacija predstavljala je ozbiljnu zdravstvenu i prijetnju za okoliš.

Da stvar bude gora, nefropatija, odnosno bolest bubrega uzrokovana konzumiranjem zagađene vode, također je bila česta pojava u sjeveroistočnom dijelu zemlje.

Potreba za sprječavanjem daljeg onečišćenja podzemnih voda i smanjenjem rizika za stanovništvo i okoliš je bila urgentna.

Rješavanje ovakvih regionalnih izazova jeste jedan od strateških prioriteta EBRD-a, a i mnogi donatori također su spremni podržati ovakve inicijative.

Kreditima EBRD-a su do sada finansirani izgradnja novog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, kao i dva kolektora.

Projekat je također predvidio uklanjanje svih starih septičkih jama, zamjenu azbestno-cementnih cijevi za vodu te proširenje vodovodne mreže.

Konsultant koji je angažiran na projektu također je osigurao da su svi objekti u skladu sa standardima Europske unije (EU).

EBRD je osigurao 12 miliona eura tokom dvije faze projekta, dok su Švedska agencija za međunarodni razvoj i Europska unija osigurali grant za sufinansiranje u iznosu od dodatnih 4 miliona eura, odnosno 6,5 miliona eura.

Donatori su kao partneri također finansirali tehničku saradnju za pomoć u upravljanju i provedbi projekata.

Damir Čengić, voditelj EBRD-ovog projekta, ističe: „Ovo je bio jedan od prvih EBRD-ovih projekata u Bosni i Hercegovini, u opštinskom i ekološkom sektoru infrastrukture te je kao takav postao primjer za druge slične projekte.“

„Podrška donatora bila je presudna za finansijsku pristupačnost projekta. Saradnja kod tehničke podrške se pokazala ključnom za podršku korisnicima kod uvođenja finansijskih i operativnih programa unaprjeđenja usmjerenih na smanjenje troškova i povećanje učinkovitosti kao i omogućavanje komercijalizacije.“

Očekuje se da će novi objekat za tretman voda servisirati oko 8.000 domaćinstava i 36.000 stanovnika. Njegovi kapaciteti, pak, mogu zadovoljiti potrebe i do 40.000 stanovnika, osiguravajući visoke standarde za sadašnje i buduće stanovnike u godinama koje dolaze.

Europa.ba