Evropska noć istraživača u BiH

Petu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska noć istraživača 2016”, pod sloganom “Otkrijte nepoznato”. Ove godine manifestacija se održava u petak, 30. septembra,  u pet bosanskohercegovačkih gradova –  Sarajevu,  Banjaluci, Mostaru, Bijeljini i Goraždu.

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže i otkriju nepoznato!

Ukoliko želite dati svoj doprinos i biti jedan od učesnika manifestacije, postoji nekoliko načina da se uključite:

1.    Sve institucije, organizacije, firme i pojedinci koji se bave naukom, istraživanjem i inovacijama pozvani su da se i ove godine prijave za učešće u Noći istraživača u nekom od ovih pet gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

Rok za prijave je 20. septembar 2016.

O uslovima i načinu prijave više možete saznati na web stranici Evropske noći istraživača u BiH www.nocistrazivaca.ba

2.    Konkurs za najbolju priču na temu “Otkrijmo nepoznato” organiziran je u saradnji sa portalom www.ljepotaizdravlje.ba. Svi koji vole pisati mogu da se prijave –  vaše interesantne priče o stvarima, pojavama, životu, otkrićima koje ste doživjeli ili su (zasad) samo dio vaše mašte – su dobro došle!

3.    Konkurs za najbolji crtež maskote Evropske noći istraživača Aleksa i NI-a, a u saradnji sa Udruženjem “Drugi ugao”.

Rok za prijave je 20. septembar 2016.

Više informacija o konkursima možete naći na stranici: http://www.ljepotaizdravlje.ba/lifestyle/kultura/evropska-noc-istrazivaca-u-bih-2016-crtajte-pisite-zabavite-se-osvojte-vrijedne-nagrade

I ove godine će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja tokom Evropske noći istraživača, kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te  naučnu zabavu na kraju.

Evropska noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2015. godine održana u više od 280 gradova u 30 evropskih država.

Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Za više informacija o manifestaciji posjetite www.nocistrazivaca.ba, ili www.facebook.com/NocIstrazivacaBiH.

Europa.ba