Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH pozdravljaju usvajanje izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije u BiH

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozdravljaju jučerašnje usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH. Usvajanje ovoga zakona važan je korak ka usklađivanju bosanskohercegovačkog zakonodavstva o zabrani diskriminacije sa međunarodnim standardima ljudskih prava i zakonodavstvom Evropske unije.

Zakon proširuje propisane osnove diskriminacije po starosnoj dobi i invaliditetu, kao i seksualnoj orijentaciji, spolnim karakteristikama i rodnom identitetu, za bolju zaštitu LGBTI populacije. Nadalje, Zakon uključuje veoma značajne suštinske izmjene u proceduralnim aspektima, i otvara put za njegovu efikasniju implementaciju i bolju zaštitu žrtava diskriminacije.

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU također naglašavaju važnost efikasne i jednoobrazne primjene Zakona, kao i potrebe za izradom strategije BiH za borbu protiv diskriminacije te akcionog plana, popraćenim uvođenjem relevantnih politika kako bi se osigurali učinkovita zaštita i ostvarivanje ljudskih prava.

Europa.ba