Počela izgradnja zgrada za socijalno stanovanje romskih porodica u Kaknju i Banovićima koje finansira EU

U okviru druge faze projekta “Roma Action” koji finansira Evropska unija, 18. avgusta u naselju Varda u općini Kakanj položen je kamen temeljac za izgradnju zgrade za socijalno stanovanje za osam romskih porodica, a 24. augusta u općini Banovići za dvije zgrade u kojima će stanovati osam romskih porodica.

Cilj projekta je da podrži provođenje revidiranog Akcijskog plana za Rome u BiH 2013.-2016. poboljšanjem uslova života i socijalne uključenosti marginalizirane romske populacije uz proaktivno učešće lokalnih vlasti na svim nivoima i drugih lokalnih aktera.

Massimo Mina, šef Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH pozdravio je predanost svih koji su uključeni u projekat istaknuvši važnost inkluzije Roma u društvo, te izjavio: „Stambeno pitanje je jedan od glavnih prioriteta, ali i druge mjere su potrebne za poboljšanje situacije Roma, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje. Projekt ‘Roma Action’ će raditi i na rješavanju ovih pitanja tako što će dodijeliti grantove za 70 romskih porodica u cilju poboljšanja njihovog ekonomskog statusa“.

Projekat će također raditi na rješavanju infrastrukturnih pitanja vezanih za (ponovno) uspostavljanje vanjskih priključaka radi eventualnog poboljšanja kanalizacijskog i vodovodnog sistema te opskrbe električnom energijom, i/ili pristupnih cesta, od čega će korist imati ne samo romska populacija, već i cijela lokalna zajednica.

Nermin Mandra, načelnik Kaknja naglasio je kako su kroz različite projekte do sada četiri socijalne stambene zgrade izgrađene u općini Kakanj, te najavio da će biti još građevinskih radova.

„Veliko je zadovoljstvo što konačno radimo u pravcu rješavanja stambenog pitanja i ostalih problema Roma u naselju Varda. Osim zgrade socijalnog stanovanja biti će izgrađeno i novo igralište za djecu“, dodao je načelnik Mandra.

U okviru prve faze projekta „Roma Action“ obnovljeno ili izgrađeno je ukupno 149 stambenih jedinica za ugrožene romske porodice u 14 općina/gradova širom BiH.

U drugoj fazi projekta, ukupno 140 stambenih jedinica će biti obnovljeno i izgrađeno u 9 općina/gradova koje su pretrpjele štetu u poplavama (Tuzla, Gračanica, Banovići, Kakanj, Zavidovići, Zenica, Bijeljina, Modriča, Brčko distrikt BiH).

EU je za drugu fazu projekta izdvojila sredstva u iznosu od 2,5 miliona eura. Projekat sufinansiraju lokalne vlasti (općine korisnice) u iznosu od 327.227 eura, a provodi ga Hilfswerk Austria International (HWA) u saradnji sa Arbeiter Samariter Bund (ASB) i BiH udruženjem Kali Sara – Romski informativni centar.

Europa.ba