Izjava visoke predstavnice/potpredsjednice Federice Mogherini i komesara Johannesa Hahna o današnjem usvajanju Mehanizma koordinacije u Bosni i Hercegovini

Tokom proteklih mjeseci vidjeli smo značajan napredak u naporima Bosne i Hercegovine da se približi Evropskoj uniji. U julu, Protokol za prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) je parafiran i odluka je donesena da se krene sa programom MMF-a, koji će obezbijediti ključnu podršku za provedbu Reformske agende.

EU pozdravlja današnje usvajanje Mehanizma koordinacije, koji ima za cilj unapređivanje koordinacije i provedbe politika zemlje, uključujući one koje se tiču finansijske pomoći EU, kao i da bi se osigurao efikasniji i učinkovitiji odnos između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Ovo je važan korak koji će se uzeti u obzir tokom naših razgovora sa Vijećem pri razmatranju aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Njegova učinkovita provedba na svim nivoima će biti od ključne važnosti.

EU potiče lidere Bosne i Hercegovine da nastave sa svojim pojačanim pozitivnim odnosima, da konstruktivno i kroz dijalog rješavaju politička pitanja i fokusiraju se na reforme koje su potrebne za dobrobit građana Bosne i Hercegovine. S naše strane, nastaviti ćemo blizak i dinamičan angažman sa Bosnom i Hercegovinom kako bi se unaprijedili napori ka članstvu u EU.

Europa.ba