Pokrenuta web aplikacija putem koje građani mogu učestvovati u procesu programiranja i provedbe IPA-e II

Direkcija za evropske integracije BiH (DEI) je danas službeno predstavila i pokrenula web aplikaciju eKonsultacije u procesu programiranja i provedbe Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II), koja je razvijena u okviru projekta koji finansira EU „Jačanje kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu sa civilnim društvom” (CBGI).

Ova web aplikacija omogućava zainteresiranim građanima, organizacijama civilnog društva i široj javnosti, da se putem interneta potpuno i pravovremeno informišu o procesu planiranja, programiranja i provedbe IPA-e II, te daju svoje ideje i sugestije za unapređenje ovog procesa.

IPA II je novi instrument EU za pružanje pretpristupne pomoći u periodu 2014-2020. IPA II će dati finansijsku i tehničku pomoć u provedbi reformi u okviru prethodno definiranih sektora koji obuhvaćaju oblasti poput demokratije i upravljanja, vladavine prava, rasta i konkurentnosti. Ovakvim sektorskim pristupom promovira se strukturalna reforma koja će pomoći u transformaciji datog sektora i njegovom usklađivanju sa EU standardima. Njime se omogućava i prelazak ka bolje ciljanoj pomoći, čime se osigurava efikasnost, održivost i usmjerenost ka rezultatima.

Midhat Džemić, šef Odsjeka za bilateralnu pomoć zemalja Evropske unije BiH u DEI je izjavio: „Budući da Direkcija za evropske integracije BiH ima ulogu koordinatora procesa evropskih integracija na nivou države, kao i koordinatora između državnih institucija i entiteta, te da, pored ostalih zadataka, koordinira i finansijsku pomoć EU, prepoznata je važnost učešća građana u procesu programiranja i implementiranja IPA-e II. Poštujući ove činjenice postavili smo i ostvarili cilj da omogućimo svim zainteresiranim građanima učešće u procesu planiranja, programiranja i provedbe IPA-e II. Rezultat tih napora je spomenuta web aplikacija koju s ponosom predstavljam danas.”

U okviru CBGI projekta u aprilu ove godine također je pokrenuta web aplikacija za učešće građana u javnoj politici i procesima donošenja određenih pravnih akata, kako bi mogli podijeliti svoje mišljenje o prijedlozima pravnih propisa koji se usvajaju u institucijama BiH.

Chlóe Berger, vršilac dužnosti šefa Kooperacija Delegacije EU u BiH je izjavila: „Funkcionalni dijalog, koordiniranje i učešće građana u procesu kreiranja i provedbi javnih politika važan je element procesa evropskih integracija. Uspješnom implementacijom ovog projekta, danas smo opet u prilici da građanima BiH predamo na korištenje jedan moderan internet alat, kojim na jednostavan način, mogu izraziti svoje mišljenje o predmetnim procesima i koji su u domenu njihovih interesa.“

CBGI projekat finansira EU u iznosu od 297,820.00 eura iz sredstava IPA 2012, a provodi ga Kronauer Consulting.

Projekat će do 1. septembra 2016. raditi na daljnjem poboljšanju dijaloga predstavnika institucija vlasti u BiH sa građanima i predstavnicima civilnog društva o ključnim pitanjima koja se odnose na razvoj i provedbu javnih politika.

Link za web aplikaciju: http://ipa-ekonsultacije.dei.gov.ba/

 

Za više informacija o CBGI projektu, molimo Vas da posjetite www.cbgi.ba i CBGI in BiH facebook stranicu, kao i CBGI twitter CBGIinBiH

Europa.ba