Izjava prvog potpredsjednika Timmermansa, komesarke Juorove i komesara Navracsicsa povodom Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

“Nacistička Njemačka i Sovjetski Savez potpisali su 23. avgusta 1939. pakt Molotov-Ribbentrop. Time je započelo jedno od najmračnijih razdoblja u novijoj historiji našeg kontinenta u kojem su pod totalitarnim režimima deportovani, mučeni i ubijeni deseci miliona ljudi. Iako je kraj Drugog svjetskog rata značio poraz nacističkog režima, za mnoge stanovnike srednje i istočne Evrope patnje su se nastavile pod drugim totalitarnim režimima.

Sutra, 77 godina nakon potpisivanja pakta, prisjećamo se svih žrtava totalitarnih i autoritarnih režima koji su tokom 20. vijeka obilježili dijelove Evrope. Evropskim danom sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima otimamo žrtve zaboravu i odajemo im počast. Komemoracija nam pomaže i da se prisjetimo lekcija koje smo naučili iz tog mračnog poglavlja evropske historije.

Srećom, današnje mlade generacije Evropljana nisu iskusile život pod totalitarnim ili autoritarnim režimom. Međutim, svoje slobode ne smijemo nikada uzimati zdravo za gotovo. Zbog toga je važnije nego ikad da čuvamo historijsko sjećanje i ostanemo predani demokratiji, temeljnim pravima i vladavini zakona.

Sjećanje na evropsku historiju trebalo bi jačati našu spremnost da se zauzmemo za zajedničke vrijednosti i načela.”

Kontekst

Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se od 2009. godine.

Komesar Tibor Navracsics, zadužen za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, ove će godine povodom Dana sjećanja 23. avgusta u Bratislavi sudjelovati u komemorativnom programu i ministarskoj konferenciji čiji je domaćin slovačko predsjedništvo Vijeća Evropske unije.

Europa.ba