Izjava visoke predstavnice / potpredsjednice Federice Mogherini i povjerenika Christosa Stylianidesa o Svjetskom humanitarnom danu 2016.

Bruxelles, 19. kolovoza 2016.

Svjetski humanitarni dan obilježava se u sjećanje na žrtve napada na sjedište Ujedinjenih naroda u Bagdadu 2003. u kojem su smrtno stradala 22 humanitarna radnika, uključujući posebnog predstavnika UN-a u Iraku Sergija Vieiru de Mella.

Visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini i povjerenik Christos Stylianides izjavili su:

Tragične slike djece iz Aleppa u Siriji tužno i jasno pokazuju stvarnu patnju milijuna ljudi diljem svijeta koji su pogođeni humanitarnom krizom.

U ime Europske unije jučer smo ponovno istaknuli hitnu potrebu da sve strane uključene u sukob uspostave prekid neprijateljstva, osiguraju prekid svih opsada i dopuste održiv humanitarni pristup potrebitima diljem Sirije.

U bliskom smo kontaktu s posebnim predstavnikom Ujedinjenih naroda Staffanom de Misturom kako bismo poduprli napore kojima se humanitarnim organizacijama omogućuje pružanje životno važne pomoći i došli do političkog rješenja sukoba.

Danas, na Svjetski humanitarni dan, iskazujemo počast svim humanitarnim radnicima u cijelom svijetu koji pružaju pomoć potrebitima.

S poštovanjem čuvamo sjećanje na sve one koji su žrtvovali svoje živote da bi spasili živote drugih. Iskazujemo počast svima koji riskiraju svoje živote dok pomažu žrtvama ratova i prirodnih katastrofa diljem svijeta.

Gotovo 4 000 humanitarnih radnika postalo je žrtvama velikih napada od početka bilježenja 1997. Tragično, više od trećine ih je ubijeno te su platili najvišu cijenu u službi čovječanstvu.

Ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu. Moramo ojačati svoje razumijevanje i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i četiri humanitarna načela: humanosti, neutralnosti, nepristranosti i neovisnosti. Iznova potvrđujemo svoju posvećenost obrani međunarodnog humanitarnog prava i tih načela koja bi trebala biti štit humanitarnih radnika dok obavljaju svoj posao i osiguravaju pristup ljudima kojima je to najpotrebnije.

Prošle je godine Europska komisija koristila do sada najveći proračun za humanitarnu pomoć kako bi pomogla onima u prijekoj potrebi. Od žrtava sukoba u Siriji i Južnom Sudanu, do jačanja naše potpore za obrazovanje u hitnim slučajevima ili pomoći onima koji pate zbog „El Niña”, ekstremne vremenske pojave, naša je pomoć podupirala najranjivije.

Europska unija ponosna je na svoj položaj svjetskog predvodnika u humanitarnoj pomoći i na to što je 2015. pomogla više od 134 milijuna žrtava prirodnih katastrofa i katastrofa izazvanih ljudskim djelovanjem u više od 80 zemalja.”

 

Dodatne informacije

OBAVIJEST: Europska unija iskazuje počast humanitarnim radnicima: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-2802_en.htm

Videozapis: Svjetski humanitarni dan – Izjava povjerenika EU-a Christosa Stylianidesa: https://www.youtube.com/watch?v=0qqJBJrAqD4

Izjava visoke predstavnice u ime Europske unije o Siriji i situaciji u Aleppu: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/08/17-declaration-mogherini-on-syria-and-aleppo/

Web stranica Odjela za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Europske komisije (ECHO):

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Web stranica europskog povjerenika za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christosa Stylianidesa:

http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/stylianides_en

 

Europa.ba