Deklaracija visoke predstavnice u ime Evropske unije o Siriji i situaciji u Alepu

EU oštro osuđuje eskalaciju nasilja u Alepu, kontinuirano bombardovanje i opsade koje dodatno ugrožavaju živote stotina hiljada Sirijaca i opstruišu napore međunarodne zajednice da isporuči humanitarnu pomoć i podrži pronalaženje političkog rješenja sukoba. Podsjećajući na primarnu odgovornost sirijskih vlasti da zaštiti svoj narod, EU oštro osuđuje sve napade na civile i civilnu infrastrukturu, kao i nesrazmjerne napade sirijskog režima.

EU smatra da je politička tranzicija pod kontrolom Sirije, uz podršku Međunarodne grupe za podršku Siriji i jednoglasnu podršku Savjeta bezbjednosti UN, jedini način da se stane na kraj ratu koji u Siriji traje više od pet godina. EU će nastaviti da čini sve što je u njenoj moći kako bi osigurala punu primjenu sporazuma iz Ženeve i relevantnih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN. Rat se ne može okončati upotrebom vojne sile, a trenutna eskalacija nasilja ozbiljno ugrožava uspjeh ovog procesa.

EU podržava kopredsjedavajuće Međunarodne grupe za podršku Siriji i specijalnog predstavnika UN u njihovim naporima da što prije stvore uslove za obnovu unutarsirijskih pregovora u Ženevi. EU je spremna da aktivno i u potpunosti podrži ove pregovore kroz neposrednu koordinaciju sa Stafanom de Misturom i kopredsjedavajućima Međunarodne grupe za podršku.

EU i njene države članice zato pozivaju:

  • na momentalni prekid sukoba u Alepu kako bi se omogućila medicinska evakuacija, isporuka pomoći i obnova osnovne vodovodne i elektroenergetske infrastrukture. Humanitarne operacije u Alepu se moraju provoditi iz humanitarnih razloga i u skladu sa načelima i standardima međunarodne humanitarne pomoći te u tom smislu ne smiju biti dio nikakve vojne strategije;
  • sve učesnike u sukobu da obnove prekid neprijateljstava, prekinu opsade i omoguće održiv pristup humanitarnoj pomoći širom zemlje;
  • sve međunarodne aktere da se pridržavaju obaveza dogovorenih na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji od 17. maja 2016.

Bez inkluzivne političke tranzicije, koja će biti vođena interesima čitavog naroda, neće biti mira u Siriji. Kada takva tranzicija počne, EU će biti u poziciji da neposredno podrži obnovu Sirije i pomogne izbjeglicama i interno raseljenima da se vrate u svoje zajednice.

Europa.ba