Aktiviran Mehanizam EU za civilnu zaštitu da pomogne Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji nakon poplava

Brisel, 8. avgust 2016. godine

Aktiviran je Mehanizam Evropske unije za civilnu zaštitu i prvi stručnjaci EU poslani su u Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju nakon poplava.

Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija je 8. avgusta aktivirala Mehanizam EU za civilnu zaštitu nakon nedavnih poplava i klizišta koja su prouzrokovale brojna oštećenja u okolini glavnog grada Skoplja.

Tim tehničkih eksperata bit će poslan 9. avgusta na područje pogođeno poplavama kako bi procijenio uzrokovanu štetu i državnim i lokalnim vlastima civilne zaštite dao relevantne preporuke.

“Evropska unija je u ovom kritičnom momentu spremna pomoći Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju. Trenutno smo u kontaktu sa državnim vlastima u Skoplju i ostalim državama koje učestvuju u Mehanizmu kako bismo koordinirali brz odgovor na makedonski zahtjev. Već danas šaljemo stručnjaka za humanitarnu pomoć kojem će se tim civilne zaštite sutra pridružiti. Također pozivam sve da što prije ponude pomoć. Mi smo također spremni obezbijediti humanitarnu pomoć u slučaju da ona bude potrebna”, izjavio je komesar Evropske unije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides.

Koordinacijski centar Evropske komisije za hitnu pomoć koordinira pomoć putem Mehanizma EU za civilnu zaštitu kako bi pomogao Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji.

Pored što šalje stručnjake na mjesto nesreće, Komisija službama hitne pomoći na ovom području na uvid pruža i snimke Kopernikovog satelita.

 

Kontekst

Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija pogođena je velikim poplavama 6. avgusta. U Skoplju su zabilježene kišne padavine od 93 mm, što je više od prosjeka za cijeli mjesec avgust. U poplavama su smrtno stradale 22 osobe, a mnogi su povrijeđeni. Kuće i ključni infrastrukturni objekti pretrpjeli su tešku štetu, te je evakuirano više od 1.000 ljudi.

Saradnici Evropske komisije iz oblasti humanitarne pomoći prisutni su u zemlji kako bi podržali reakciju Evropske unije na trenutnu situaciju i procijenili dalje humanitarne potrebe.

Mehanizam Evropske unije za civilnu zaštitu olakšava saradnju pri pružanju pomoći usljed prirodnih katastrofa u 34 evropske zemlje (28 članica Evropske unije, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Islandu, Norveškoj, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj). Ove zemlje objedinjuju resurse koji su potom dostupni zemljama koje zadese prirodne katastrofe širom svijeta. Kada se aktivira, Mehanizam koordinira pružanje pomoći unutar i van Evropske unije. Evropska komisija Mehanizmom upravlja putem Koordinacijskog centra za pružanje hitne pomoći.

Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija već je bila pogođena poplavama u avgustu prošle godine i primila je pomoć putem Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu.

 

Za više informacija posjetite stranice:

Mehanizam EU za civilnu zaštitu http://ec.europa.eu/echo/what/civil-protection/mechanism_en

Informativni letak o civilnoj zaštiti EU http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/thematic/civil_protection_en.pdf

 

Europa.ba