Juncker imenovao Michela Barniera za glavnog pregovarača sa Ujedinjenim Kraljevstvom

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker imenovao je 27. jula 2016. godine Michela Barniera (Mišel Barnije), bivšeg potpredsjednika Evropske komisije i nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske, za glavnog pregovarača zaduženog da predvodi operativnu jedinicu Komisije za pripremu i provođenje pregovora sa Ujedinjenim Kraljevstvom po članu 50 Lisabonskog sporazuma.

Michel Barnier će podnositi izvještaje direktno predsjedniku, a radiće i sarađivati sa najboljim stručnjacima Komisije. Savjetovaće ga grupa generalnih direktora koji se bave pitanjima relevantnim za pregovore.

Predsednik Juncker je ovom prilikom izjavio: “Veoma sam zadovoljan što je moj prijatelj Michel Barnier prihvatio ovaj važan i izazovan zadatak. Želio sam iskusnog političara za ovaj težak zadatak. Michel je sposoban pregovarač bogatog iskustva u važnim oblastima vezanim za pregovore, posebno onog stečenog dok je bio ministar spoljnih poslova i poljoprivrede, te kao član Komisije zadužen za regionalnu politiku, institucionalne reforme i unutrašnje tržište i usluge. On ima široku mrežu kontakata u prestonicama svih zemalja članica Evropske unije, kao i u Evropskom parlamentu, što smatram važnom prednošću za ovu funkciju. Michel će imati pristup svim resursima Komisije neophodnim za izvršavanje njegovih zadataka. Podnosiće izvještaje direktno meni, a ja ću ga pozvati da redovno obavještava moj tim o procesu pregovaranja. Siguran sam da će biti spreman da odgovori na ovaj novi izazov i da će nam pomoći da razvijemo novo partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom kada ova zemlja bude napustila Evropsku uniju.

Michel Barnier će, kao glavni pregovarač, imati status na nivou generalnog direktora i preuzeće dužnost 1. oktobra 2016. godine.

 

Europa.ba