EU pomaže obrazovanje sudija, tužilaca i uposlenika u pravosuđu i tužilaštvu koji nisu nosioci pravosudnih funkcija

Završna konferencija projekta EU „Izgradnja kapaciteta za reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini“ je održana 21. jula 2016. godine u Sarajevu. Cilj projekta je jačanje stručnog znanja i sposobnosti sudija, tužilaca i uposlenika u pravosuđu koji nisu nosioci pravosudnih funkcija kao i podsticanje reforme pravnog i administrativnog okvira za pravno, administrativno i izvršno pomoćno osoblje u sudskim i tužilačkim službama u cijeloj zemlji.

Chloé Berger, šefica Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u BiH je istakla da se BiH suočava sa mnogim izazovima glede unapređenje nezavisnosti, efikasnosti, djelotvornosi i stručnosti u sektoru pravosuđa.

Međutim, dodala je da su „ovim projektom postignuti značajni rezultati te se nadamo da će se rezultatima i preporukama voditi u budućnosti korisnici projekta – centri za obuku tužilaca i sudija Federacije BiH i Republike Srpske, sva Ministarstva pravosuđa, Pravosudna komisija Brčko distrikta i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV)“.

Također je naglasila da su u sklopu projekta pripremljeni priručnik za edukatore i provedena obuka za edukatore na teme kao što su posebne istražne metode i finansijske istrage, zakonodavstvo EU, Zakon o radu, nematerijalne štete ratnih zločina, stečajni postupci s ciljem pružanja kvalitetnijih usluga građanima. Također je provedena obuka sudskih upravitelja, sudskih izvršilaca i službenika s ciljem efikasnijeg i stručnijeg pružanja usluga građanima BiH.

Adekvatno obučeno sudsko i tužilačko pomoćno osoblje može obavljati značajan dio pravosudnih zadataka, uključujući i izradu sudskih spisa, čime će sudioce i tužioce osloboditi tereta administrativnih dužnosti koje usporavaju tok aktuelnog pravosudnog procesa“, zaključila je Berger.

Pohvalivši sve institucije uključene u realizaciju, dr. Oliver Mader, direktor projekta je istakao da se treba nastaviti sa reformom pravosudnog sektora u BiH i u budućnosti, jer su takve reforme dugoročan proces.

Folkert Milch, voditelj projektnog tima je naglasio značaj obuke sudija, tužilaca i uposlenika u pravosuđu koji nisu nosioci pravosudnih funkcija ocjenivši projekat uspješnim za pravosudnu reformu u Bosni i Hercegovini.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva pravosuđa BiH, Federacije BiH i Republike Srpske, Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, oba entitetska Centra za obuku sudija i tužilaca i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Također su učestvovali i predstavnici pojedinih udruženja, poput Udruženja sudskih izvršilaca.

Ovaj projekat je finansirala Evropska unija iz Godišnjeg progama IPA 2010 u iznosu od 1,125,000 eura, a implementirao konzorcijum na čelu sa Hulla & Co. Human Dynamics KG.

Evropska unija je najveći donator sredstava za pravosudni sektor u BiH i obezbjedila je preko 60 miliona eura podršci ovom sektoru tokom proteklog desetljeća.

Europa.ba