EU finansira radove na izgradnji novog Kantonalnog suda u Bihaću

Radovi na izgradnji nove zgrade Kantonalnog suda u Bihaću zvanično su najavljeni na današnjem sastanku na kojem su učestvovali predstavnici suda, vlasti Unsko-sanskog kantona i Delegacije EU u BiH. EU je osigurala sredstva u iznosu od preko 1.615.000 eura za izgradnju nove zgrade suda s ciljem unapređenja radnih uslova u sudu koji je nadležan za procesuiranje ratnih zločina i drugih teških krivičnih djela sa područja Unsko-sanskog kantona.

Kantonalni sud trenutno dijeli zgradu sa Općinskim sudom u kojoj zbog toga nema dovoljno sudnica, arhive, kancelarija i drugih javnih prostorija.

Predsjednica kantonalnog suda Fata Nadarević i ministar pravosuđa i uprave Unsko-sanskog kantona Nikola Findrik, naglasili su da će zahvaljujući podršci EU, pravosudne institucije u Bihaću konačno imati adekvatne uslove za rad svojih uposlenika i biti u mogućnosti da pruže bolje prostorije i usluge za građane.

Očekuje se da će radovi biti završeni u julu sljedeće godine. Radove na izgradnji izvodi građevinska kompanija “Prijedorputevi 2”.

Projekat je dio šireg paketa pomoći EU za sanaciju zgrada sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, u okviru podrške jačanja vladavine prava u BiH.

Europa.ba