Evropska komisija i Bosna i Hercegovina parafirale Protokol o adaptaciji SSP-a

Evropska komisija i Bosna i Hercegovina parafirale Protokol o adaptaciji SSP-aporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji

Predstavnici Evropske komisije i Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu parafirali Protokol o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Protokolom se predviđaju tehničke prilagodbe trgovinskog dijela odredbi SSP-a vezano za izvoz iz BiH na tržište Evropske unije i izvoz Evropske unije u BiH, uzimajući u obzir pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji u julu 2013. godine, a da bi se izbjeglo narušavanje bilateralne trgovine. Sporazum se temelji na obostranim interesima dviju strana i uzima u obzir temeljne osjetljive kategorije proizvoda na bh. strani te je uporediv sa sličnim sporazumima s drugim zemljama Zapadnog Balkana. Sa danom njegove privremene primjene, Evropska unija će automatski ponovo uvesti trgovinske povlastice za izvoz iz BiH na tržište Evropske unije za određene poljoprivredne proizvode, kao što su voće i povrće (tzv. „autonomne trgovinske mjere“).

Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bila je jedno od otvorenih pitanja koje Bosna i Hercegovina treba riješiti na putu evropskih integracija.

„Pozdravljam parafiranje Protokola za adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje je trebalo biti urađeno i mnogo prije. Ovo je znak opredjeljenja vodstva Bosne i Hercegovine ka putu evropskih integracija njihove zemlje. Evropska komisija potiče Bosnu i Hercegovinu da hitno nastavi ostvarivati rezultate, uz podršku Evropske unije, na realizaciji potrebnih reformi ka EU, u skladu sa očekivanjima njenih građana“, istakao je komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johannes Hahn.

Cjelovita provedba SSP-a, uključujući i njegovu adaptaciju, važan je element predanosti zemlje u procesu evropskih integracija. Nakon parafiranja protokola, Evropska komisija i Bosna i Hercegovina će poduzeti sve potrebne korake za njegovo potpisivanje i ratifikaciju.

Opće informacije

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) potpisan je 2008. godine, a stupio je na snagu u junu 2015. godine. Njegov trgovinski dio, odnosno Privremeni sporazum, bio je na snazi od 2008. godine. Zahvaljujući SSP-u, 85% domaćeg izvoza odlazi na tržište EU-a. U kontekstu pristupanja Hrvatske u EU u julu 2013. godine te u skladu s tradicionalnom trgovinskom metodologijom EU-a, Evropska komisija je još od kraja 2012. godine pregovarala protokole za prilagodbu s velikim brojem zemalja, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, a kako bi se izbjeglo narušavanje postojeće bilateralne trgovine s Hrvatskom. Bosna i Hercegovina je posljednja u nizu zemalja Zapadnog Balkana koje će također imati usaglašeni protokol. Sporazum se temelji na obostranom interesu dviju strana. Iako zadržava načelo tradicionalne trgovine, sporazum uzima u obzir temeljna osjetljiva pitanja na bh. strani, prije svega u vezi sa određenim proizvodima, a također i s obzirom na potrebu za BiH da ograniči administrativni i finansijski teret rada na kvotama kao rezultat adaptacije SSP-a. Od dana njegove privremene primjene, EU će automatski ponovno uvesti određene trgovinske povlastice za izvoze iz BiH na tržište EU-a za određene kategorije poljoprivrednih proizvoda, na primjer voće i povrće (tzv. „autonomne trgovinske mjere“). Ove pogodnosti su bile suspendirane za BiH od 1. januara 2016. godine, zbog izostanka prilagodbe SSP-a.

Zajedno s uspostavom funkcionalnog mehanizma koordinacije za pitanja koja se tiču EU-a, adaptacija SSP-a je bilo otvoreno pitanje koje je zemlja trebala riješiti kao prioritetno na svom putu evropskih integracija.

Za više informacija:

Generalna direkcija za politiku susjedstva i pregovore o proširenju DG NEAR – Bosna i Hercegovina: http://ec.europa.eu/enlargement/countries/detailed-country-information/bosnia-herzegovina/index_en.htm

Europa.ba