EU sudjeluje na samitu Zapadnog Balkana u Parisu, fokus na povezivanju i mladima

U ponedjeljak, 4. jula, četvoro članova Evropske komisije će učestvovati na Samitu Zapadnog Balkana i nizu pratećih događaja. Visoka predstavnica i potpredsjednica Komisije Federica Mogherini će prisustvovati Samitu čiji je domaćin francuski predsjednik Francois Hollande, i obratiće se šefovima država i vlada u ime predsjednika Komisije, Jean-Claudea Junckera.

Samit će pružiti priliku učesnicima da razgovaraju o dešavanjima koja imaju regionalni značaj, kao što su migracije, sigurnost, uključujući borbu protiv ekstremizma, zapošljavanje i ekonomski rast. Mladi i povezivanje su dvije ključne oblasti na koje će se Samit i prateći događaji fokusirati. Očekuje se da će lideri potpisati sporazum o osnivanju Ureda za regionalnu saradnju mladih Zapadnog Balkana, te da će potvrditi novi set reformi, uključujući osnivanje regionalnog tržišta električne energije, i novi paket investicijskih projekata koji se tiču željezničke infrastrukture, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Evropska unija je obećala sredstva u iznosu do 1 milijardu eura za sufinansiranje investicionih projekata do 2020. godine, i do sada je odobrila jednu trećinu ovog iznosa. Paralelno sa Samitom, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannes Hahn, će se pridružiti ministrima vanjskih poslova kako bi razgovarao o trenutnoj situaciji u pogledu proširenja EU, te o povezivanju , mladima i ekonomskom razvoju, kao i o zajedničkim izazovima, kao što su radikalizacija, borba protiv terorizma i migracije. Komesar Hahn će sudjelovati na Poslovnom forumu, koji se održava u jutarnjim satima. Komesarka za transport Violeta Bulc će se obratiti ministrima ekonomije kako bi istaknula neke od prioritetnih aktivnosti i reformi koje treba preduzeti u sektoru transporta, a kako bi se region bolje povezao sa EU. Komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, Tibor Navracsics će također sudjelovati u događajima u Parizu, na konferenciji za mlade Zapadnog Balkana, gdje će govoriti o formalnom i neformalnom obrazovanju, programu Erasmus + i anti-radikalizaciji mladih u Evropi.

Audio-vizuelni materijali sa događaja će biti dostupni na stranici EbS.

Na ovoj stranici možete preuzeti Agendu za povezivanje (dokument dostupan na engleskom jeziku)

 

Za više informacija:

Maja Kocijančič – Tel: +32 229 86570
Anna-Kaisa Itkonen – Tel: +32 229 56186
Nathalie Vandystadt – Tel: +32 229 67083

Europa.ba