U Tesliću otvoren Agro-biznis inovacijsko edukacijski centar

U Tesliću je 29. juna. 2016 godine otvoren Agro-biznis inovacijsko edukacijski centar (ABIEC). Centar je uspostavljen u okviru projekta ECO FOOD TURA koji financira Europska unija iz IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013.

Projekt doprinosi razvoju i jačanju ekološki prihvatljive ekonomije i povećanju socijalne kohezije u prekograničnom području kroz suradnju, umrežavanje i implementaciju zajedničkih aktivnosti.

Svrha Centra jeste pružati usluge i poduprijeti pokretanje novih poslovnih aktivnosti radi poticanja razvoja malih i srednjih poduzeća, zadruga i udruženja u sektoru agrobiznisa, s posebnim naglaskom na eko proizvodnju i proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja.

U okviru Centra korisnici na raspolaganju imaju opremu za sušenje voća, povrća i ljekovitog bilja, opremu za proizvodnju eteričnih ulja, opremu i prostor za edukacije, kao i stručnjaka (agronoma) koji će im pružati stručno savjetodavne usluge, kao i usluge izrade biznis planova i projekata u agrobiznisu. Uslugama koje nudi ABIEC, kroz praktični primjer će se zainteresiranim akterima ukazati na prednosti proširenja i/ili preusmjeravanja sa manje profitabilnih proizvodnji na proizvodnju i preradu proizvoda od koje mogu imati veću profit, kao i na prednosti bavljenja ekološkom proizvodnjom, dobivajući pri tome finalni proizvod veće dodane vrijednosti.

Centar su otvorili, svečanim presijecanjem vrpce, Edbera Biković ispred Delegacije EU u BiH i pomoćnik načelnika Opštine Teslić Milovan Stanković.

Ukupna vrijednost projekta je 397.645,94 EUR, za provedbu planiranih aktivnosti sa BiH strane osigurano je 220.942,49 EUR, od toga EU financira 84,98 %  ili 187.755,36 EUR, a ostatak Opština Teslić. Vodeći partner u BiH je Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče, dok je sa hrvatske strane to Lokalna Agencija za razvoj Vjeverica d.o.o..

Partneri na projektu su Opština Teslić, Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast, Općina Drenovci, Poljoprivrednim Fakultetom Osijek i Osnovna Školom Ivan Meštrović iz Drenovaca.

Europa.ba