Kvaliteta zraka: sporazum o strožim ograničenjima za emisije onečišćujućih tvari

Vijeće i Europski parlament 30. lipnja 2016. postigli su privremeni dogovor o direktivi za smanjenje emisija onečišćivača zraka. Tom tzv. novom direktivom o nacionalnim gornjim granicama emisija određuju se stroža nacionalna ograničenja za emisije onečišćujućih tvari od 2020. do 2029. te od 2030. nadalje.

„Ovom direktivom borit ćemo se protiv onečišćenja zraka, ubojice koji godišnje uzrokuje više od 400 000 preuranjenih smrti. Smanjenjem emisija određenih onečišćivača osigurat će se znatne koristi za zdravlje. Vrlo sam zadovoljna što smo nakon godina pregovora na zadnji dan nizozemskog predsjedavanja uspjeli postići ovaj dogovor za sve ljude u Europi.”

Sharon Dijksma, nizozemska ministrica okoliša i predsjednica Vijeća

Cilj ove direktive jest daljnje rješavanje zdravstvenih rizika i učinaka na okoliš koji proizlaze iz onečišćenja zraka. Njome se također namjerava uskladiti pravo EU-a smeđunarodnim obvezama (nakon revizije Protokola iz Göteborga u 2012.).

Onečišćujuće tvari

Novom direktivom određuju se nacionalna ograničenja za emisije pet onečišćujućih tvari: sumporovog dioksida, dušikovih oksida, nemetanskih hlapljivih organskih spojeva, amonijaka i lebdećih čestica.

Nacionalna ograničenja emisija

Nacionalna ograničenja emisija za svaku onečišćujuću tvar od 2020. do 2029.identična su onima na koje su se države članice već obvezale u revidiranomProtokolu iz Göteborga. Sada je postignut dogovor o novim, strožim smanjenjima od 2030.

Uzimajući u obzir nove obveze, procjenjuje se da će se učinak onečišćenja zraka na zdravlje smanjiti za otprilike 50 % u 2030. (u usporedbi s 2005.).

Razine emisija za 2025.

Za svaku državu članicu utvrdit će se okvirne razine emisija za 2025. One će se odrediti na temelju linearnog smanjenja prema ograničenjima emisija koja će se primjenjivati od 2030. Međutim, države članice moći će u svojim smanjenjima emisija primijeniti nelinearno smanjenje ako je to učinkovitije.

Ako države članice odstupe od planiranog smanjenja, morat će objasniti svoje razloge i predstaviti mjere koje namjeravaju poduzeti kako bi se vratile na pravi put.

Fleksibilnost

Za neke okolnosti predviđena je određena fleksibilnost u pogledu usklađenosti s ograničenjima. Primjerice, ako neka država članica jedne godine ne može ispuniti svoje obveze zbog iznimno hladne zime ili suhog ljeta, ta će zemlja imati mogućnost da uravnoteži godišnje emisije prema emisijama prethodne i sljedeće godine.

Kronologija i sljedeći koraci

Komisija je u prosincu 2013. predstavila svoj prijedlog kao dio „paketa za kvalitetu zraka”. S tim se predmetom postupa u skladu s redovnim zakonodavnim postupkom. Europski parlament izglasao je svoje stajalište o predloženoj direktivi u listopadu 2015. Vijeće je postiglo dogovor oopćem pristupu u prosincu 2015. Da bi Vijeće moglo donijeti ovu direktivu potrebna je kvalificirana većina.

U lipnju 2016. Coreper je podržao kompromisni tekst koji je predložilo predsjedništvo Vijeća. Europski parlament 30. lipnja prihvatio je tekst u načelu.

Očekuje se da će ga Europski parlament izglasati na jesen. Potom će se tekst podnijeti Vijeću na konačno donošenje u prvom čitanju.

 

Europa.ba