Nizozemska predaje ključeve Vijeća EU Slovačkoj Republici

Povodom predaje predsjedavanja Vijećem Evropske unije, Delegacija Evropske unije u BiH zajedno sa Ambasadom Kraljevine Nizozemske i Ambasadom Slovačke Republike su organizovale okrugli sto u EU info centru 29. juna.

Predsjedavanje Vijećem se rotira među državama članicama EU svakih šest mjeseci. Tokom šestomjesečnog perioda, predsjedavajuća zemlja predsjedava sastancima sa svim nivoima Vijeća, osiguravajući kontinuitet rada EU u Vijeću.

U svom uvodnom obraćanju, šef Degelacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark je istakao da je EU i dalje ustrajna i podržava svoje temeljne vrijednosti promovisanja mira i blagostanja svojih naroda. Također je ukazao na razvoj odnosa između EU i Zapadnog Balkana naglasivši da EU namjerava da nastavi sa svojim radom i pomogne zemlji na njenom putu u EU.

Početkom 2016. godine, BiH je predala zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Pozdravljam angažman većine državnih čelnika jer su neophodni zajednički napori, i bh. vodstvo treba da pokaže istinsku predanost da bi se ostvario napredak na evropskom putu,“ zaključio je ambasador Wigemark.

Ambasador Kraljevine Nizozemske, Jurriaan Kraak se osvrnuo na predsjedavanje Vijećem EU sumirajući neke od ključnih pitanja tokom ovog perioda, uključujući izazove poput terorizma, migrantske krize i situacije na istočnoj granici EU. Osvrnuvši se na stanje u BiH, istakao je predanost Nizozemske evropskom putu BiH.

Od 90-tih godina Nizozemska je bila detaljno uključena u razvojne procese u ovoj zemlji: i dalje smo važan bilateralni donator. Iz tog razloga, posebno nam je zadovoljstvo što je debata na temu zahtjeva za članstvo na dnevnom redu na sjednicama Vijeća za opšte poslove tokom našeg presjedavanja EU, kao dokaz da Bosna i Hercegovina konačno napreduje na svom putu u Evropu. Dva dana prije isteka našeg predsjedavajućeg mandata, niti jedna od 27 država članica Vijeća ne misli da je pravo vrijeme za takvu vrste debate. Evropska komisija dijeli isto mišljenje. Nizozemska izražava iskreno žaljenje što nije u mogućnosti predsjedavati tokom narednog koraka u postupku pristupanja BiH. Nadali smo se da ćemo nastaviti sa pozitivnim tokom aktivnosti nakon svečanog prijema zahtjeva za članstvom 15. februara“, zaključio je ambasador Kraak.

Prema navodima ambasadora Slovačke Republike, Jana Pšenice, Slovačka će aktivno predsjedavati Vijećem EU fokusirajući na migracije i nedavni Brexit.

Naša osnovna četiri prioriteta su ekonomski jaka Evropa, moderno jedinstveno tržište, održiva imigracijska politika i globalno angažovana Evropa,“ rekao je ambasador Pšenica dodavši da Slovačka želi da BiH postane dio EU.

EU je do sada održala jedinstveni period mira, prosperiteta i stabilnosti u zemljama članicama i Evropskoj zoni, i mi sada trebamo da nastavimo sa aktivnostima usklađivanja ovog projekta sa novonastalim uslovima, te želimo da Bosna i Hercegovina bude dio ovog procesa“, zaključio je ambasador Pšenica.

Predsjedavajuće države članice blisko sarađuju u grupama po tri članice, tzv. ‘trio’. Ovaj sistem je uveden Lisabonskim ugovorom iz 2009. godine. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program određujući teme i glavna pitanja kojima će se baviti Vijeće u periodu od 18 mjeseci. Sadašnji trio čine predsjedništva Nizozemske, Slovačke i Malte. Na dan 1. januara 2017. godine,  Malta će preuzeti predsjedavanje Vijećem EU.

Europa.ba