ILO i RCC pokrenuli projekat za bolje upravljanje tržištom rada na području Zapadnog Balkana

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i Međunarodna organizacija rada (ILO) zajedno će raditi na jačanju regionalne saradnje s ciljem postizanja učinkovitijeg upravljanja tržištem rada u zemljama zapadnog Balkana. Novi zajednički projekt, koji finansira Europska unija, u Sarajevu su 29. juna pokrenuli i predstavili Goran Svilanović, generalni sekretar RCC-a, Antonio Graziosi, direktor ILO-ovog Tima za tehničku podršku za pristojan rad i Ureda za Srednju i Istočnu Europu te Thomas Bender, voditelj Odjela pri Općoj upravi za zapošljavanje Europske komisije.

Projekat Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja (ESAP) će se fokusirati na unapređenje i jačanje regionalne saradnje kod zapošljavanja i socijalnih pitanja kroz različite aktivnosti poput izgradnje kapaciteta vladinih agencija, tripartitnih vijeća, socijalnih partnera, inspekcija rada i službi za zapošljavanje u cijeloj regiji, potom razmjene iskustava i dobrih praksi te razvoj subregionalne zajednice praksi. ESAP će također podržati pripremu i provedbu programa za ekonomske reforme (ERP-ovi) i programe za zapošljavanje i socijalne reforme u oblastima zapošljavanja i socijalnih pitanja, na čelu s nadležnim ministarstvima rada i pod vodstvom Opće uprave za zapošljavanje, kao obavezni dio procesa proširenja EU.

Govorimo o nekih 1,6 miliona nezaposlenih građana u privredi šest zemalja Zapadnog Balkana,ˮ istakao je Svilanović u svom uvodnom govoru, dodajući kako percepcija građana „u cijelosti odražava opisanu situacijuˮ, budući da ankete provedene u okviru Barometra za Balkan za 2016. godinu[1] pokazuju da „68% navodi nezaposlenost kao svoju najveću zabrinutostˮ. “Otvaranje novih radnih mjesta zahtijeva koordinirane i koherentne politike za stvaranje inkluzivnog ekonomskog rasta koji donosi radna mjesta, a što zahtijeva stalnu makroekonomsku stabilnost, povoljnu poslovnu i investicijsku klimu, snažan ljudski kapital i razvijene poduzetničke vještine, posebno kod mladih,ˮ naglasio je generalni sekretar RCC-a.

Antonio Graziosi, direktor Ureda ILO-a za Srednju i Istočnu Europu, istaknuo je važnost uspostavljanja zajednice praksi među institucijama tržišta rada u zemljama Zapadnog Balkana i između Zapadnog Balkana i Europske unije. „Ovo će doprinijeti stvaranju zajedničke kulture po pitanjima rada i zapošljavanja koja prevazilazi pojedinačne programe i projekte zemalja. Zanimljivo je napomenuti da, dok se proces europskih integracija ovih dana suočava s izazovima, susjedne zemlje u Europi i dalje vide članstvo u EU kao istorijsku priliku za povećanje njihove političke stabilnosti, ekonomski rast i socijalnu uključenost. ILO je spreman doprinijeti tom procesu kroz osiguranje svjetskih iskustava kako bi se pomoglo u identificiranju i rješavanju izazova kod pristojnog rada, te prilagodile, validirale i primjenjivale međunarodne dobre prakse ˮ, istakao je Graziosi.

Projekat podržava i finansira Opća uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Europske komisije u iznosu od 3 miliona eura. Sjedište za provedbu projekta je u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Za više informacija o ESAP projektu, molimo kontaktirajte: Nanda Shanija, voditelja Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja, tel: + 387 33 296 298, mobilni: +387 61 77 45 76, e-mail: Nand.Shani@rcc.int

[1] Detaljnije informacije o Barometru za Balkan za 2016. godinu dostupne na adresi http://www.rcc.int/seeds/results/3/balkan-business-barometer i http://www.rcc.int/seeds/results/2/balkan-opinion-barometer

 

Europa.ba