Završen projekat EU „Podrška manjinskim žrtvama diskriminacije u ostvarivanju njihovih ljudskih prava“

Završna konferencija projekta EU pod nazivom „Podrška manjinskim žrtvama diskriminacije u ostvarivanju njihovih ljudskih prava” je održana 29. juna u Sarajevu. Projekat je doprinio smanjenju diskriminacije manjinskih zajednica i pružanju pravne pomoći žrtvama diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

U svom uvodnom obraćanju Massimo Mina, voditelj Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH je istakao značaj rješavanja pitanja diskriminacije manjina u BiH kao i potrebne napore da se unaprijede mehanizmi koji osiguravaju ostvarivanje ljudskih prava nacionalnih manjina u zemlji.

„Postignut je napredak u zaštiti nacionalnih manjina na svim nivoima vlasti u zemlji. Međutim, postupak provođenja zakona koji se odnose na nacionalne manjine je i dalje nezadovoljavajući, naročito u oblastima kulture, obrazovanja i mehanizama učešća. Nacionalnim manjinama i onima koji ne smatraju da pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda je i dalje uskraćena mogućnost pristupa određenim političkim pozicijama na državnom nivou“, rekao je Mina.

Također je naglasio da je EU ustrajna i spremna pružiti podršku u osiguravanju potpune zaštite prava manjina u zemlji jer je to od ključnog značaja za zemlje koje žele postati članice EU.
„U Bosni i Hercegovini, EU podržava ljudskih prava i demokratiju kroz dva finansijska instrumenta – Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava i Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Finansijska pomoć od strane EU u Bosni i Hercegovini je doprinijela postizanju pozitivnih rezultata u jačanju podrške za manjine “, zaključio je Mina, dodavši da će EU će nastaviti pružati podršku BiH i zemljama Zapadnog Balkana koje teže ka članstvu u EU, u njihovim nastojanjima da se poboljša stanje manjina kroz mehanizme za praćenje i implementaciju, kao i uz značajnu finansijsku pomoć.

Mark Lattimer, izvršni direktor MRG-a je naglasio da je stanje u pogledu diskriminacije manjina u BiH i dalje loše i nepromijenjeno u posljednjih 20 godina. „I dalje se krše prava manjina u BiH zbog nedostatka političke volje za promjenu ustavnog okvira u BiH. Pravo vrijeme je da se primjeni ozbiljan pristup implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava“, izjavio je Lattimer.

Predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine i član Vijeća za nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini Jakob Finci se obratio učesnicima naglasivši potrebu neposrednih aktivnosti koje trebaju poduzeti bh. vlasti u vezi s provedbom predmeta ‘Sejdić-Finci protiv BiH’ jer je to od presudnog značaja za evropski put BiH.

Nedžad Jusić, član Vijeća za nacionalne manjine pri Parlamentarnoj skupštini BiH je prepoznao vrijednost projekta, kao i potrebu za povećanjem učešća Roma u političkom i ekonomskom životu u zemlji.

„Tokom projekta smo održali brojne sastanke s predstavnicima Roma na kojima je predmet rasprave  bio problem neadekvatnog učešća Roma u kreiranju politika vezanih za problematiku Romske populacije. Prvi korak koji treba poduzeti je imenovati predstavnike nacionalnih manjina u Vijeću nacionalnih manjina BiH”, naveo je Jusić.

Nakon konferencije je uslijedila panel diskusija u kojoj su učesnici i istaknuti panelisti imali priliku raspravljati o antidiskriminacijskim mjerama i promociji prava nacionalnih manjina u zemlji.

Konferenciji i panel diskusiji su prisustvovali predstavnici nadležnih državnih institucija, organizacija civilnog društva, medija i organizacija korisnica.

Ukupan budžet programa EU „Podrška manjinskim žrtvama diskriminacije u ostvarivanju njihovih ljudskih prava“ iznosi EUR 276 588, od čega je Evropska unija osigurala EUR 195 000. Implementator projekta je Minority Rights Group International (MRG) iz Londona, Velika Britanija, u bliskoj saradnji sa partnerima Kuća ljudskih prava Sarajevo i Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost Kantona Sarajevo.

Europa.ba