“Zajednička vizija, zajedničko djelovanje: jača Europa”: Globalna strategija EU za vanjsku i sigurnosnu politiku

Predgovor Federice Mogherini, visoke predstavnice Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije:

Svrha, čak i postojanje naše Unije propitkuju se. No našim građanima i svijetu kao nikad dosad potrebna je snažna Europska unija. Naša šira regija postala je nestabilnija i nesigurnija. Krize unutar i izvan naših granica izravno utječu na živote naših građana. U teškim vremenima Unija je snažna ako razmišlja strateški, ima zajedničku viziju i zajednički djeluje. Te su riječi još istinitije nakon britanskog referenduma. Iako ćemo doista morati ponovno razmotriti način funkcioniranja Unije, savršeno nam je jasno što želimo ostvariti. Znamo koja su naša načela, naši interesi i naši prioriteti. Ovo nije trenutak za nesigurnost: našoj Uniji potrebna je strategija. Potrebne su nam zajednička vizija i djelovanje.

Nijedna naša zemlja nije dovoljno snažna niti raspolaže dostatnim resursima kako bi se sama uhvatila ukoštac s tim prijetnjama i iskoristila postojeće prilike. No kao Unija s gotovo pola milijarde građana posjedujemo jedinstven potencijal. Naša diplomatska mreža seže u sve dijelove svijeta. Gospodarski gledano, mi smo G3 svijeta. Najveći smo trgovinski partner gotovo svih zemalja u svijetu, kao i njihov najveći strani ulagatelj. U razvojnu suradnju ulažemo više od ostatka svijeta zajedno. No isto tako je jasno da taj potencijal još ne iskorištavamo u potpunosti. Velika većina naših građana svjesna je da moramo zajedno preuzeti odgovornost za našu ulogu u svijetu. Kamo god putujem, naši partneri očekuju od Europske unije da igra važnu ulogu i, između ostalog, osigura sigurnost na globalnoj razini. Samo ako djelujemo ujedinjeni i zajedno ispunit ćemo potrebe naših građana i omogućiti našim partnerstvima da djeluju. Upravo je to cilj globalne strategije europske vanjske i sigurnosne politike.

Pritom „globalno” nije samo zemljopisna odrednica, nego se odnosi i na širok raspon politika i instrumenata koji se strategijom promiču. Strategija se u istoj mjeri usredotočuje na vojne kapacitete i borbu protiv terorizma, kao i na mogućnosti za zaposlenje, uključiva društva i ljudska prava. Bavi se izgradnjom mira i otpornošću država i društava u Europi i oko nje. Europska unija oduvijek se ponosila svojom „mekom silom”, a to će i ubuduće biti slučaj jer smo u tom području najbolji. Međutim, zamisli prema kojoj je Europa isključivo „civilna sila” ne odražava se u pravoj mjeri promjenjivost okolnosti. Primjerice, Europska unija trenutačno provodi sedamnaest vojnih i civilnih operacija s tisućama muškaraca i žena koji služe pod europskom zastavom u svrhu mira i sigurnosti, i to naše vlastite sigurnosti i sigurnosti naših partnera. Za Europu su meka i tvrda sila neodvojive.

Strategijom se podupire ambicija Europske unije da ostvari stratešku autonomiju.  Nužno je to za promicanje zajedničkih interesa naših građana, kao i naših načela i vrijednosti. No znamo da se takvi prioriteti najbolje rješavaju kada nismo sami, i to u okviru međunarodnog sustava utemeljenog na pravilima i multilateralizmu. Ovo nije trenutak za globalne policajce i osamljene ratnike. Naša vanjska i sigurnosna politike suočava se s globalnim pritiscima i lokalnom dinamikom, kao i sa supersilama i sve jače fragmentiranim identitetima. Naša Unija djelovat će na jačanju naših partnera. Produbljivat ćemo transatlantske veze i naše partnerstvo s NATO-om te se istodobno povezivati s novim igračima i istraživati nove oblike suradnje. Ulagat ćemo u regionalne poretke i suradnju među regijama. Promicat ćemo reformu globalnog upravljanja kojim se može odgovoriti na izazove 21. stoljeća. Surađivat ćemo praktično i načelno, dijeleći globalnu odgovornost s našim partnerima i podupirući njihove prednosti. Izvukli smo pouku: slabosti naših susjeda i partnera naše su slabosti. Stoga ćemo ulagati u obostrano korisna rješenja i odbaciti tlapnje da je međunarodna politika igra u kojoj uspjeh jednog čimbenika podrazumijeva neuspjeh drugog čimbenika.

Zato će svakoj našoj državi članici i svakom građaninu Unije biti bolje. Navedene ciljeve može ostvariti samo istinski ujedinjena i posvećena Europa. Združivanje svih naših kultura u svrhu ostvarivanja zajedničkih ciljeva i interesa svakodnevni je izazov i, istodobno, naša najveća prednost: raznolikost je ono što nas čini jakima.

Naši interesi su doista zajednički europski interesi koje je moguće ostvarivati isključivo zajedničkim sredstvima. Stoga smo kolektivno odgovorni za jačanje naše Unije. Građanima Europe potrebna je jedinstvenost svrhe država članica, kao i jedinstvo mjera svih naših politika. Krhki svijet zaziva uvjereniju i odgovorniju Europsku uniju, kao i europsku vanjsku i sigurnosnu politiku koja je otvorenija prema svijetu i budućnosti. Ova globalna strategija poslužit će nam kao svakodnevni vodič prema Uniji koja doista ostvaruje potrebe, nade i težnje svojih građana: Unije koja se temelji na uspjehu 70 godina mira i Unije koja snažno doprinosi miru i sigurnosti u našoj regiji i cijelom svijetu.

Europa.ba