EU jeste i nastaviće da bude važan igrač – izjava Federice Mogherini nakon referenduma u Velikoj Britaniji

Građani Velike Britanije su odlučili da napuste našu Uniju. Koliko god da nam je žao zbog ove odluke, moramo je poštovati.

Izazovi sa kojima se suočavamo su suviše ozbiljni da bismo mogli priuštiti bilo kakvu institucionalnu neizvjesnost. Iz tog razloga ćemo nastaviti dalje na osnovu naših zajedničkih vrijednosti i interesa. Nastavićemo raditi u interesu sigurnosti i dobrobiti naših građana, za inkluzivnost i otpornost naših društava, te za pravedniji i kooperativniji svijet.

Evropska unija jeste i nastaviće da funkcioniše kao važan igrač i pouzdan partner našim prijateljima širom svijeta. Nastavićemo da funkcionišemo kao mirnodopska sila, kao nosioci sigurnosti i odane pristalice međunarodne saradnje i multilateralizma.

Opcija nije da se isključimo, a niti da djelujemo kao da se ništa nije promijenilo. Naša Unija je najbolji način da odgovorimo na potrebe i težnje naših građana, i to zahtijeva duboko razmišljanje o tome kako da ona učinkovito djeluje.

Teška vremena zahtijevaju još veće liderstvo i odlučnost, kao i sve veće jedinstvo. Jedinstvo u svrsi je naša snaga i našim je građanima – kao i cijelom svijetu – potrebna Evropska unija snažnija nego ikad.

– Federica Mogherini

Europa.ba