Izjava za medije predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska o ishodu referenduma u Velikoj Britaniji

Ne može se prikriti činjenica da smo željeli drukčiji ishod jučerašnjeg referenduma. Potpuno sam svjestan političke ozbiljnosti, čak i dramatičnosti ovog trenutka. Ne mogu predvidjeti sve političke posljedice ovog događaja, posebice za Veliku Britaniju. Radi se o povijesnom trenutku, no to zasigurno nije trenutak za histerične reakcije. Želim svima ponoviti da smo pripravni i za ovaj negativan scenarij. Kao što vam je poznato, EU nije samo projekt za dobra vremena.

Tijekom protekla dva dana o mogućnosti Brexita razgovarao sam sa svim čelnicima EU, pri čemu mislim na predsjednike vlada i država, kao i na šefove institucija EU. Danas u ime dvadeset i sedam čelnika mogu reći da smo odlučni očuvati naše jedinstvo kao dvadeset i sedam članica. Svima nama Unija je okvir za našu zajedničku budućnost. Želio bih vam ujedno ponoviti da neće biti pravnog vakuuma. Do trenutka formalnog izlaska Velike Britanije iz Europske unije pravo EU i dalje će se primjenjivati na Veliku Britaniju i unutar nje. Pod time mislim na prava i na obveze.

Svi postupci za povlačenje Velike Britanije iz EU jasni su i utvrđeni Ugovorima. Kako bismo raspravili o pojedinostima daljnjih postupaka, ponudio sam čelnicima mogućnost održavanja neformalnog sastanka dvadeset i sedam članica na marginama sastanka na vrhu Europskog vijeća. Isto ću tako čelnicima predložiti da započnemo šire razmatranje o budućnosti naše Unije.

Naposljetku, istina je da su protekle godine bile najteže u povijesti naše Unije. No uvijek se prisjetim riječi svojeg oca: što te ne ubije, ojača te.

Europa.ba