Referendum o članstvu u EU u Velikoj Britaniji: Pitanja i odgovori

Evropska komisija prima k znanju ishod referenduma održanog u Velikoj Britaniji.

Šta je sljedeći korak nakon odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju?

Evropska komisija prima k znanju ishod referenduma. Sljedeći korak je pokretanje procedura definisanih Članom 50 Ugovora o Evropskoj uniji.

Novo rješenje za Veliku Britaniju koje je dogovoreno na sastanku Evropskog vijeća 18. i 19. februara 2016. godine prestaje da važi.

Zakoni i ugovori EU će biti primjenjivani u Velikoj Britaniji tokom čitavog trajanja pregovora koji se vode na osnovu Člana 50. Ukoliko u roku od dvije godine od aktiviranja Člana 50 ne bude postignut novi sporazum, Velika Britanija će napustiti EU bez naknadno definisanog odnosa sa EU.

Koja je uloga Komisije u pogledu Člana 50?

Uloga Evropske komisije je definisana Članom 50 Ugovora.

Nakon obavještavanja o napuštanju EU, Evropsko vijeće će na sastanku na kojem Velika Britanija ne učestvuje, jednoglasno dogovoriti smjernice o pregovorima. O sporazumu će se pregovarati u skladu sa pravilima o međunarodnim sporazumima (Član 218(3) Ugovora). To znači da će Komisija predstaviti preporuke Vijeću koje će donijeti odluku o otvaranju pregovora i imenovati pregovarača odnosno šefa pregovaračkog tima Unije.

Ispregovarani sporazum mora biti usvojen kvalifikovanom većinom od 72 posto preostalih 27 država članica koje ukupno čine najmanje 65 posto stanovništva. Konačni sporazum također mora da potvrdi Evropski parlament glasovima proste većine.

Šta je sljedeće?

Kolegijum komesara će se 27. juna sastati kako bi procijenio situaciju i pripremio sjednicu Evropskog vijeća zakazanu za 28. i 29. jun.

Komisija je spremna da odigra ulogu koja je definisana Članom 50.

ANEKS

Član 50 Ugovora o Evropskoj uniji

1.Svaka država članica može odlučiti da istupi iz Unije, u skladu sa vlastitim ustavnim pravilima.

2. Država članica koja odluči da istupi, o svojoj namjeri obavještava Evropsko vijeće. Na osnovu smjernica Evropskog vijeća, Unija pregovara i zaključuje sa tom državom sporazum, kojim se utvrđuje način njenog istupanja, uzimajući u obzir okvir njenih budućih odnosa sa Unijom. Pregovori o ovom sporazumu vode se u skladu sa Članom 218 stav 3 Ugovora o funkcionisanju Evropske unije. U ime Unije, sporazum zaključuje Vijeće, koje o tome odlučuje kvalifikovanom većinom, a nakon pribavljanja saglasnosti Evropskog parlamenta.

3. Ugovori prestaju da se primjenjuju na navedenu državu od dana stupanja na snagu sporazuma o njenom istupanju ili, u suprotnom, dvije godine nakon obavještenja iz stava 2, ukoliko Evropsko vijeće, u dogovoru sa navedenom državom članicom, jednoglasno ne odluči da se taj rok produži.

4. U skladu sa st. 2 i 3, član Evropskog vijeća ili Vijeća koji predstavlja državu članicu koja istupa iz Unije, ne učestvuje u raspravama Evropskog vijeća ili Vijeća niti u donošenju odluka koje se na nju odnose. Kvalifikovana većina utvrđuje se u skladu sa Članom 238 Stav 3 tačka (b) Ugovora o funkcionisanju Evropske unije.

5. Ako država koja je istupila iz Unije zatraži da ponovo pristupi Uniji, njen zahtjev se razmatra u skladu sa postupkom iz Člana 49.

 

 

Europa.ba