Za rast malih i srednjih preduzeća u BiH potrebni bolja koordinacija i operativno okruženje

“Mala i srednja preduzeća daju veliki doprinos otvaranju novih radnih mjesta i inkluzivnom ekonomskom rastu. EU je osigurala više od 40 miliona eura za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća u BiH”, rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark na predstavljanju nalaza procjene Zakona o malom poslovanju (Small Business Act) za Evropu za 2016. godinu, održanom 13. juna 2016. godine.

Događaj je bio prilika za razgovor o izazovima politika za poboljšanje poslovnog okruženja i jačanje preduzetništva i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Ambasador Wigemark je dodao da je BiH nedavno potpisala COSME sporazum koji će omogućiti nove prilike za mala i srednja preduzeća i preduzetnike da pristupe međunarodnim tržištima. Tekuća podrška Evropske unije malim i srednjim preduzećima u BiH se provodi kroz drugu generaciju IPA programa, i iznosi 13 miliona eura.

“Da bi se ostvario rast i stvorila radna mjesta, mala i srednja preduzeća u BiH trebaju podršku vlade u pogledu pojednostavljenja administrativnih procedura u cijeloj zemlji i osiguranja bolje koordinacije politika između države i entiteta. Kontinuirana i održiva podrška Evropske unije u ovom sektoru u velikoj mjeri ovisi o potrebnim ekonomskim reformama, kao i o učinkovitijim i usklađenim institucionalnim i političkim okvirom za konkurentnost malih i srednjih preduzeća“, zaključio je ambasador Wigemark.

Ovaj događaj su zajednički organizovali Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Evropska komisija (EK), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska fondacija za obuku (ETF), Centar za poduzetničko učenje Jugoistočne Europe (SEECEL) i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Procjena Zakona o malom poslovanju za Evropu za 2016. godinu predstavlja podršku vladama zemalja proširenja i susjednih zemalja u postavljanju ciljeva za razvoj politika i strateških prioriteta malih i srednjih preduzeća kako bi se dalje unaprijedilo poslovno okruženje “na terenu”, te poticalo preduzetništvo i konkurentnost. To također angažuje vlade u dijalogu o politikama i olakšava razmjenu iskustava u regionu i među partnerskim organizacijama.

Europa.ba