“Prije pristupanja, zemlje moraju dokazati konkretan napredak u inkluziji Roma”

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC), Fond za otvoreno društvo (OSF) i Evropska komisija danas su u Briselu zajedno predstavili inicijativu “Integracija Roma 2020”. Ovaj događaj je okupio lidere na polju integracije Roma iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske, predstavnike organizacija civilnog društva iz regiona, kao i predstavnike Evropske komisije, Fonda za otvoreno društvo i Vijeća za regionalnu suradnju.

Otvarajući današnje predstavljanje projekta, komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn je rekao: “Integracija Roma predstavlja važan element procesa proširenja. Prije pristupanja, zemlje će morati dokazati konkretan napredak na polju obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, stambenog zbrinjavanja i dokumenata koje izdaju matične službe. Dekada inkluzije Roma svrstala je integraciju Roma u političku agendu: program ‘Integracija Roma 2020’ potvrda je Dekade Roma u zemljama proširenja, gdje ima za cilj postizanje održivih rezultata na terenu.

U uvodnom izlaganju, osnivač i predsjedavajući Fonda za otvoreno društvo George Soros je rekao: „Moje fondacije su odigrale važnu ulogu u stavljanju statusa Roma na dnevni red nacionalnih vlada i Evropske unije, te se nadam da će novom inicijativom ‘Integracija Roma 2020’ visoko pozicionirani politički lideri i državni službenici preuzeti obavezu postizanja opipljivih rezultata u korist Roma.“ Još je dodao: „Romi moraju ostati prioritet broj jedan kako za zemlje EU tako i za one koje nisu članice Unije.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović rekao je da su ovo teška vremena za sve u jugoistočnoj Evropi; vremena velike nezaposlenosti, siromaštva i neizvjesnog i dugog puta ka EU. “Ova teška vremena utiču na sve, ali još više na ugrožene – Rome. Region mora ići putem ka EU sa svim svojim građanima, i Romi ne smiju biti opet zaboravljeni. Cilj inicijative Integracija Roma 2020 jeste da dovede do uključenosti. U ime RCC-a obećavam da ćemo učiniti sve što možemo da smanjimo socioekonomski jaz između romske i neromske populacije na Zapadnom Balkanu i u Turskoj”, rekao je Svilanović.

Inicijativa će se graditi na rezultatima i duhu “Dekade inkluzije Roma 2005-2015”. Glavni cilj projekta je smanjenje socioekonomskog jaza između romske i neromske populacije u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, kao i uključenje specifičnih ciljeva integracije Roma u razvoj javnih politika inače.

Projekat se provodi u: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Kosovu* , Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj. Pored današnje prezentacije, održan je prvi sastanak imenovanih nacionalnih romskih koordinatora sa predstavnicima Evropske komisije i organizacija civilnog društva Roma iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske.

[1] Ova oznaka ne prejudicira stavove o statusu, te je u skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Za više informacija molimo kontaktirajte:        

Aleksandra Bojadjieva, stručnjak za javnu politiku, Integracija Roma 2020
Email: aleksandra.bojadjieva@rcc.int

Nenad Šebek, portparol, Vijeće za regionalnu suradnju
Tel: + 387 33 561 710, Email: nenad.sebek@rcc.int

Daniel Makonnen, službenik za komunikacije, Fond za otvoreno društvo
Tel: +36 30 588 8920, Email: daniel.makonnen@opensocietyfoundations.org

Alceo Smerilli, službenik za odnose s javnošću, Evropska komisija
Tel:+ 32 2 296 48 87, Email:alceo.smerilli@ec.europa.eu

Europa.ba