Reforma zatvora: ključni element u sistemu krivičnog pravosuđa

U Sarajevu je 3. juna održan događaj kojim je obilježen završetak dva komplementarna projekta vezana za reformu zatvora. Vijeće Evrope (VE) je istovremeno implementiralo oba projekta tokom protekle četiri godine: Zajednički projekat EU/VE “Usklađivanje kaznenih politika i praksi u BiH sa evropskim standardima” i projekat koji je finansiran iz dobrovoljnog doprinosa američkih vlasti “Podrška obuci zatvorskog osoblja u Bosni i Hercegovini”.

Zajednički projekat EU/VE fokusirao se na unapređenje primjene sankcija u zajednici, uspostavljanje probacijskih službi, obuku zatvorskog osoblja i izradu programa tretmana za ranjive kategorije zatvorenika.

Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je za EU rukovođenje zatvorima važno zbog mnogo razloga: “Bolje rukovođenje zatvorima je ključni elemenat za unapređenje pravosudnog sistema. Konačni cilj je da sve zemlje članice EU, kao i one zemlje koje se žele pridružiti EU, imaju isti nivo sigurnosti.” Takođe je naveo da je Zajednički projekat EU/VE imao za cilj omogućiti domaćim kreatorima politike, prvenstveno ministarstvima pravde na svim nivoima, da dodatno unaprijede zatvorske sisteme i time ispune obaveze Bosne i Hercegovine koje proističu iz međunarodnih sporazuma.

Projekat sa organima vlasti SAD fokusirao se na izgradnju kapaciteta različitih kategorija zatvorskog osoblja i podizanje nivoa sigurnosti, kako u zatvorskom okruženju tako i u zajednici.

Maureen Cormack, ambasador SAD u BiH izjavila je da je Vlada Sjedinjenih američkih država ponosna što je mogla dati doprinos ovom projektu koji pokazuje posvećenost organa vlasti u BiH unapređenju sistema krivičnog pravosuđa, te izgradnji sigurnijeg zatvorskog sistema. “Čestitamo velikom broju pojedinaca koji su pomogli da se ovaj projekat implementira, nadajući se da će njihovi napori poslužiti kao uzor drugima koji rade u sistemu pravosuđa.

Mary-Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovina, rekla je da je Program bio od ključne važnosti u unapređenju političkog dijaloga između organa vlasti u BiH na državnom i entitetskim nivoima u pogledu usaglašavanja standarda i prakse u oblasti izvršenja krivičnih sankcija. “Svjesni potrebe da se unaprijedi sistem krivičnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini, u cijelosti a posebno u oblasti izvršenja krivičnih sankcija, Vijeće Evrope pruža smjernice i podršku u ovoj oblasti više od decenije.

Zajednički projekat EU/VE “Usklađivanje kaznenih politika i praksi u BiH sa evropskim standardima” su finansirali Evropska unija i Vijeće Evrope, sa budžetom od 1.320.000 eura od kojih je EU osigurala 1.2 miliona eura. Program je implementiralo Vijeće Evrope od januara 2013. do juna 2016.

Europa.ba