Bosna i Hercegovina se pridružila COSME programu Evropske unije za mala i srednja preduzeća

Od sada će i mala i srednja preduzeća i preduzetnici iz Bosne i Hercegovine moći učestvovati u COSME Programu konkurentnosti preduzeća i malih i srednjih preduzeća, pod istim uslovima kao i njihove kolege iz zemalja članica Evropske unije i drugih zemalja u procesu pridruživanja.

Sporazum kojim se Bosna i Hercegovina pridružuje COSME programu su potpisali 2. juna Elżbieta Bieńkowska, komesarka za unutrašnje tržište, industriju, mala i srednja preduzeća i preduzetništvo, ispred Evropske komisije, i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Komesarka Bieńkowska je istakla: „Posebno nam je zadovoljstvo da se Bosna i Hercegovina danas pridružuje COSME programu. Naša preduzeća su zasigurno jača zajedno. COSME program će osigurati nove prilike za MSP-e da izgrade jače mreže širom Evrope radi boljeg pristupa međunarodnim tržištima i finansijama.“

Johannes Hahn, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju je dodao: „Učešće Bosne i Hercegovine u COSME programu približava zemlju Evropskoj uniji i podržava napore BiH na unapređenju ekonomskog upravljanja i izgradnji boljeg poslovnog okruženja za mala i srednja preduzeća te će izravno pomoći malim i srednjim preduzećima da se razvijaju u Bosni i Hercegovini i na međunarodnoj razini.“

COSME program će podržati projekte iz širokog spektra tema koje uključuju klastere, internacionalizaciju malih i srednjih preduzeća, razvoj preduzetničkih vještina, turizam, smanjenje administrativnog opterećenja za pravne subjekte i zaštitu prava intelektualnog vlasništva za pravne subjekte koji posluju u zemljama izvan EU-a. Ovim će se pomoći malim i srednjim preduzećima da identificiraju izvore finansiranja.

Bosna i Hercegovina je deseta zemlja izvan EU koja se pridružila i doprinosi programu, nakon Islanda, Crne Gore, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Moldavije, Turske, Albanije, Srbije, Armenije i Ukrajine.

COSME je program Evropske unije s ciljem jačanja konkurentnosti i održivosti malih i srednjih preduzeća te predviđenim trajanjem od 2014. do 2020. godine i budžetom od 2,3 milijarde eura.

Lista partnera Mreže Enterprise Europe u Bosni i Hercegovini, sa kontakt detaljima, se može naći na stranici http://een.ec.europa.eu/about/branches/bosnia-and-herzegovina.

Više informacija o Programu je dostupno na portalu Generalne direkcije za unutrašnje tržište, industriju, mala i srednja preduzeća i preduzetništvo putem kojeg se subjekti koji zadovoljavaju uslove mogu prijaviti na javne pozive http://ec.europa.eu/growth/smes/cosme/

Europa.ba