Prekogranični projekat EU “Premoštavanje barijera” pomogao osobama sa invaliditetom

U Bileći je 2. juna održana završna konferencija projekta „Premoštavanje barijera – Duh partnerstva“ koji je finansirala EU, a  provodili Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ iz Trebinja kao vodeći partner i Opština Bileća, kao partner u Bosni i Hercegovini, odnosno Savez udruženja paraplegičara Crne Gore, kao vodeći partner i Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić, kao partner u Crnoj Gori.

Osnovni cilj projekta je da se osobama sa invaliditetom koje žive u Bileći i Trebinju u BiH i Nikšiću u Crnoj Gori, te osobama sa invaliditetom koji posjećuju ove zajednice, omogući jednako ostvarivanje prava da učestvuju u vjerskom i kulturnom životu.

U okviru projektnih aktivnosti, ugrađene su i postavljene rampe za osobe sa invaliditetom kod crkve Svetog Save, Obradovića džamije i Doma kulture u Bileći, te Manastirske crkve u manastiru Duži kod Trebinja. Takođe je održana obuka na temu „Pristupačnost i otklanjanje  barijera”, organizovan je niz kulturno-religijskih događaja i studijskih posjeta (posjeta vjerskim i kulturnim objektima i izložbama fotografija). S ciljem podizanja svijesti o pravima osoba sa invaliditetom, postavljeni su bilbordi u Trebinju i Bileći, te je urađen i emitovan film “I mi smo tu”.

Evropska unija je finansirala ovaj projekat iz sredstava IPA Programa prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore u iznosu od 75.135,91 EUR za BiH.

Europa.ba